İletişim Sistemleri
Tümleşik İletişim Nedir?
Tümleşik iletişim yani “Unified Communications”, tüm iletişim kanalları, araçları ve medyanın entegre edildiği sistem olarak tanımlanabilir. Sistem kullanıcıların herhangi bir kimse ile gerçek zamanlı olarak, nerede olduklarına bakmaksızın her zaman iletişimde olmalarına izin verir. Özellikle sık seyahat eden çalışanlar ile grup çalışmalarının bir parçası olan çalışanların sıkça kullandığı bu sistemlerin bileşenlerin e-mail, sesli mesaj, anlık mesaj, konferans- telekonferans, durum bilgisi, faks ve videodur. Bu bileşenlerin bir araya gelmesi, bir ya da birkaçının birlikte kullanılması ile tümleşik iletişim sistemleri ortaya çıkar. Bu sistemin bilinen ilk versiyonu e-posta kullanımıdır.
Tümleşik İletişim, bir işletme içindeki birden fazla iletişim yöntemini entegre eden veya “birleştiren” bir sistemi ifade eder. Çalışanlar işletmelerde genellikle teknolojinin sunduğu imkanları kullanarak birkaç şekilde iletişim kurar. Sistemin nihai amacı üretkenliği ve işbirliğini artırmak, iletişimi içeren prosedürleri birleştirmek ve kolaylaştırmaktır. Telefon görüşmeleri, video konferans, anlık mesajlaşma, e-posta, SMS, faks… Bu liste teknoloji kendini yeniledikçe uzayabilir, yeni unsurlar eklenebilir teknolojisi eskiyenler ortada kalkabilir.
Tümleşik iletişim sistemi, tüm iletişim yollarını bir araya getirir ve tek bir sistemde birlikte çalışabilmeleri için çalışanları birbirleriyle “konuşmalarına” olanak tanır; böylece işletmelerde verimlilik ve zaman kayıpları azalır. Sistem özellikle olağanüstü durumlarda maksimum fayda sağlayan bir sistemdir. Tümleşik iletişim sistemleri faydaları, işletmelerin iletişim kurmak için ihtiyaç duyduğu bağımsız araç, platform ve çözüm sayısını en aza indirerek verimlilik ve rekabet gücü sağlar.
Bu sistemler;
- Verimlilik
- Azalan maliyetler,
- Gelir artışı,
- Daha iyi müşteri deneyimi sunar.
Tümleşik İletişim Sistemleri Nasıl Çalışır?
Tümleşik İletişim Sistemleri Nasıl Çalışır?
Tümleşik iletişim sistemleri, iletişim kanalları arasındaki sınırları ortadan kaldırır. Örneğin, bir kullanıcı sesli mesaj alabilir ve bu mesaja e-posta veya herhangi bir telefonla cevap vermeyi seçebilir. Gönderenin durumu iletişim durumu bilgileri aracılığıyla görülebilir ve çevrimiçi ise sohbet mesajı veya video görüşmesi yoluyla hemen bir yanıt gönderilebilir.
Kullanıcılar bulundukları yer neresi olursa olsun, sisteme erişip, tek bir numara ile masaüstü ya da laptop PC, tablet, akıllı telefon gibi cihazlardan özel uygulamaları kullanarak herhangi bir yerden iletişim kurabilirler. Özellikle mobil cihazların kullanımı tümleşik iletişimin daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır.
Tümleşik iletişim çözümlerini oluşturan farklı teknolojiler günlük hayatta sıkça kullanılır. Bip’in görüntülü konuşma özelliği ile canlı yayınlar yapılıp dünyanın öteki ucuna bilgi transferi sağlanabilmektedir. Ayrıca aynı sistemle fotoğraf ya da metin gönderimi de sağlanırken, bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen telekonferans ile birbirinden farklı coğrafyalarda bulunun çalışanlar toplantı gerçekleştirip sunumlar yapabilmektedir.
Tümleşik İletişimin Kullanım Alanı Nedir?
Tümleşik iletişimin kullanım alanı sınırsızdır. Her işletme ve sektörde hemen her işletme tek bir iletişim platformu veya tek bir varlık olarak tasarlanmış, satılan ve desteklenen çok çeşitli teknolojileri ve uygulamaları kapsayan bu sistemi kullanmayı tercih eder. Özellikle birlikte çalışan birey sayısının yüksek olduğu yerlerde kullanımı daha verimli sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Günümüzde medya ve iletişim kuruluşlarının daha çok tercih ettiği bu sistemlerin kullanılırlılığı ve kullanım alanları da her geçen gün artmaktadır. Zira günümüzde klasik çalışma tarzları geride bırakılarak çalışanların daha serbest ama verimli çalışmasının önü açılmaktadır.
Bu nedenle tümleşik iletişim sistemlerine yatırım yaparken altyapı çok önemlidir. Kullanılacak uygulamaların kullanıcı sayısına göre bant genişliği, sunucu, depolama ihtiyaçları doğru şekilde belirlenip hayata geçirilmelidir.
Nullam accumsan lorem in dui. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac dui quis mi