Telefon Santralleri
Telefon Santralleri Nedir?
Telefon santrali aynı ağ üzerinde bulunan birçok telefonun bir merkeze bağlı olarak iletişimi sağlamak amacı ile geliştirilmiş olan sistemlerdir. Bu sistemler gelen ve giden aramaları otomatik olarak yönlendirebilen sistemlerdir.
Telefon santral sistemleri telefon ile yapılan iletişimlerin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Telefon santrali üretildiği ilk zamanlar da elle( manuel) kullanılan sistemlerdir. Geçmiş dönemlerde arama yapılırken öncelikle operatöre bağlanılması gerekmekteydi. Daha sonra ise görüşülmek istenen numara söylenerek bağlantı yapılması beklenirdi.
Sonrasında ise operatör yetkilisi arayan kişi ile aranılan kişinin bağlantısını elle yaparak sağlamaktaydı. İlk çıktığı dönemlerde manuel olarak yapılan telefon görüşmeleri, günümüzde artık hat yönlendirmesini otomatik olarak gerçekleştiren telefon santral sistemleri ile yapılmaktadır.
Telefon Santralleri Nasıl Çalışır?
Telefon santralleri sistemleri nasıl çalışır sorusunun cevabına bakacak olursak öncelikle telefon santraline gelen elektrik akımı santralin güç ünitesine iletilmektedir. Güç ünitesi gelen elektrik akımını bütün santrale göndermektedir.
Sonrasında ise elektrik akımı ana karta ulaşmakta o da bu akımı işlemciye iletmektedir. Burada bulunan işlemci, telefon santral sisteminin merkezi konumundadır. İşlemci üzerinde dahili numaralar ve santral ayarları gibi bilgiler yer almaktadır.
Santralde yer alan işlemci soketlere bağlı olan telefonlara gerekli yönlendirmeleri yapmakta ve çağrının yapılmasını sağlamaktadır.
Telefon Santralleri Kurulumu
Telefon santrali kurulumu, iletişimin ana merkezi olduğu için özenli bir şekilde işinde uzman kurum ve kişiler tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır. İletişimde trafiğin aksamaması için kurulum aşamasında dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunmaktadır.
Santral kurulumu aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlara uyulmadığı takdirde iletişim aşamasında sorun yaşanılması kaçınılmaz olacaktır. Eksik ya da yanlış kurulum yapılması çağrı trafiğinin de sorun yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle telefon santrali kurulumunda uzman teknik servislerden hizmet almanız verim alabilmek adına oldukça önemlidir.
Kurulum aşamasından önce ilk olarak uzman ekipler tarafından keşif yapılması gerekmektedir. Keşif ile beraber yer tespitini yapan ekipler için kurulum yapılacak alanın görülmesi oldukça önemlidir.
Telefon santrali kurulumu yapılacak olan alan için gerekli olan ve dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Öncelikle kurulum yapılacak olan alanın direk güneş ışığına maruz kalmayan bir alan olması gerekmektedir.
Ayrıca ekiplerin santral kurulumunu yapacağı yerin rutubet, nem gibi etkenlerden uzak olması önemlidir. Bunun dışında manyetik ve yüksek gerilim alanlarından da uzakta olması büyük önem taşımaktadır.
Sistem odasına sahip olan işletmelerde telefon santrali kurulumu genellikle bu alana yapılmaktadır. Eğer santral yere yakın bir alana kurulacak ise daha sonrasında müdahaleye uygun olabilmesi için yerden en az 1 metre yüksek bir yere kurulumu yapılmalıdır.
Önem teşkil eden bir diğer detayda tabi ki kurulumun yapılmadan önce elektrik bağlantılarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Gerekli ölçümlerde olmasına dikkat edilmelidir.
Telefon santrallerinin çalışmasını engelleyen bir diğer durumda tabi ki elektrik kesintileridir. Bu sebeple santrale akü bağlantısı mutlaka yapılması gerekmektedir. Elektrik kesintisi yaşanıldığı durumlarda merkezi UPS biriminden santrale güç verilmesi gerekmektedir.
Harici ve dahili hat kablolamanın yapıldığı sırada renk kodlaması yapılmalıdır. Daha sonraki aşamada şablon çıkarılmakta ve ona göre bağlantı işlemi uygulanmaktadır. Kabloların uçlarının priz ya da rozans ile bağlanması gerekmektedir.
IP santral kurulumu ve montajı yapılırken santrale verilmiş olan IP adres bloğunda ağa bağlı olan cihazlar arasında IP çakışmasının olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bu durum dikkate alınarak bağlantı yapılması oldukça önemlidir.
Sistem kurulumunda IP telefon tercih edilecek ise yoğun olan çağrı trafiğini kaldırabilecek bir switch üstüne IP telefonun birleştirilmesi gerekmektedir.
Telefon Santralleri Kullanım Alanı Nedir?
Telefon santral sistemleri günümüzde firmaların olmazsa olmaz sistemlerinden biridir. Büyük ve orta ölçekli firmalar için şirket içi haberleşmeyi sağlayan ve kolaylaştıran telefon santral sistemleri ile ücretsiz olarak görüşme yapılabilmektedir.
Ücretsiz görüşmeler kurulan yerel ağ sistemi ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Sabit telefon üzerinden de yerel telefon ağının dışında kalan telefonlar ile de iletişim kurulabilmektedir. Kullanıcılar kendilerine verilen abone numaralarını kullanarak aralarında ya da dış hatlar ile kolaylıkla iletişim sağlayabilmektedir.
Analog Telefon Santralleri
Analog Telefon Santralleri Nedir?
Analog santraller küçük ,orta ölçekli ve büyük kurumsal işletmeler tarafından tercih edilen merkeze bağlı olan kablolar sayesinde iletişimi sağlayan modüler sistemlerdir. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler analog santraller aracılığı ile içi ve dış iletişimi sağlamaktadır.
Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile ihtiyaçtan dolayı birçok iletişim sistemleri hayatımıza girmiştir. Bu iletişim sistemleri arasında da tabi ki ilk sıralarda gelen ve en önemli sistemlerden biride tabi ki telefon santralleridir. Bu sistemlerin temel amacı dış hatlardan gelen aramaları ilgili yerlere yönlendirmek ve bekletme yapmaktır.
Günümüzde kullanılmakta olan iki farklı telefon santral sistemi bulunmaktadır. Bu sistemlerden biri yoğun olarak tercih edilen ve geleneksel bir sistem olan analog sistemlerdir. Diğeri ise internete bağlı olarak iletişim sağlayan IP sistemlerdir.
Bu yazımızda analog santralleri ele alacağız. Analog santraller sayesinde bu santrale bağlı olan kullanıcılar dahili ve harici hatlara bağlanabilmektedir. Ayrıca bu santraller istenildiği takdirde kullanıcılara kısıtlamada getirilebilme olanağı da sunmaktadır.
Teknolojinin hızla ilerlemesi sayesinde analog santrallerde programlanabilmektedir. Bu sayede istenilen kullanım onayları ya da çağrı kısıtlamaları kolaylıkla yapılabilmektedir. Analog santral ile sadece PTT hattından gelen aramaları dahili hatlara aktarabilirsiniz.
Analog santrallerin başlıca özellikleri aşağıda olduğu gibidir:
- Çağrı Kısıtlama
- Çağrı Aktarma
- Çağrı Yönlendirme
- Otomatik Dış Hat Cevaplama
- Otomatik Dış Hat Bekletme
- Acil Hat
- Seçerek Hat Alma
- Gece Servisi
- Doğrudan Aboneye Bağlantı
- Otomatik Arama
- Faks Yönlendirici
- Rahatsız Edilmeme
- Uzaktan Programlama
- Konferans
- Son Numara Tekrarı
- Seri Çağrı Transferi
- Enerji Kesilmelerinde Doğrudan Aboneye Bağlantı
- Hatırlatma Servisi
- Meşgul Aboneyi Uyarma
- İç ve Dış Hat Gruplama
- Dış Hat Yetki Sınırlaması
- Kapı Açma
Analog Telefon Santralleri Nasıl Çalışır?
Analog santraller genel olarak beş parçadan oluşmaktadır. Bunlar; güç devresi, ana kart, abone kartı, dış hat kartı ve besleme üniteleridir. Analog santraller çalışma prensibine bakacak olursak öncelikle santrale gelen elektrik akımı güç ünitesine ulaşır. Sonrasında ise güç devresi gelen elektrik akımını üzerinden tüm santrale gönderir.
Ana karta gelen elektrik akımı ise işlemciye iletilir. İşlemci ise soketlere bağlı bulunan telefonlara gerekli olan yönlendirmeleri yapmakta ve çağrıyı gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır.
Analog Telefon Santrallerinin Kullanım Alanı Nedir?
Analog santrallerin genel olarak kullanım alanı küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Bu işletmeler analog santraller sayesinde içi ve dış iletişimlerini kolayca yapabilmektedir. Kimi zaman büyük ölçekli işletmelerde de bu sistemler ihtiyaca göre kullanılabilmektedir.
Analog santralin kullanım alanlarını aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:
Küçük Ölçekli İşletmeler:
- Büro
- Ofis
- İrtibat Bürosu
- Dükkan
- Mağaza
Orta Ölçekli ve Büyük İşletmeler:
- Sağlık Kuruluşları
- Fabrikalar
- Hastaneler
- Oteller
- Pansiyonlar
- Okullar
- Kreşler
- Öğrenci Yurtları
Hibrit Telefon Sistemi Nedir?
Hibrit telefon sistemi, harici telefon hattı bağlantıları ve dahili telefon cihazlarını koruyarak geleneksel bir telefon sisteminin tüm avantajlarını birleştiren telefon sistemidir. Hibrit telefon sistemi, tüm iş iletişimi ihtiyaçları karşılamak için zengin özelliklere sahip işlevsellik ve esneklik sunar.
Hibrit telefon sistemi, geleneksel bir telefon sistemi ile IP üzerinden Ses (VoIP) sistemi arasında bir “adım taşı” olarak düşülebilir. Hibrit telefon sistemi her büyüklükteki işletmeler için mükemmel bir seçenektir. Kurulumu ve bakımı kolaydır ve çok uygun maliyetlidir. Ayrıca esnek bir şekilde yapılandırılabilir ve genişletilebilir, bu da onu ideal geçici sistem yapar ve gelecekte bulut tabanlı bir VoIP çözümüne sorunsuz bir geçiş sağlar.
Hibrit Telefon Sistemleri nasıl çalışır?
Hibrit Telefon Sistemleri, Dijital Telefon Sistemi ile İnternet tabanlı (VOIP) Telefon Sisteminin bir karışımıdır. Bu, SIP Hatlarını, Dijital Hatları ve / veya hatta Analog Hatları kullanarak yapabileceğiniz ve alabileceğiniz anlamına gelir. Sistem iş ofisinizde yer alır ve hem kablosuz hem de sabit el cihazlarının seçimi ile esneklik sunar.
Bu nedenle, hibrid telefon sistemleri hem ISDN hem de SIP telefon hatlarından yararlanabilir, bu da sistem güvenliğini ve dolayısıyla iletişim maliyetlerini daha esnek bir şekilde yönetilebileceği anlamına gelir.
Geleneksel olarak, hibrit telefon sistemleri, analog veya ISDN tabanlı PBX sistemleri ile Bulut tabanlı VOIP sistemleri arasında bir atlama taşı görevi görür. Mevcut sisteminizi internet üzerinden bağladıktan sonra, sonunda barındırılan bir VOIP sistemine tam olarak geçmek isteyebilirsiniz.
Hibrit Telefon Sistemlerinin Teknik Özellikleri Nelerdir?
Hibrit telefon sistemleri iki farklı iletişim çözümünden gelen teknolojileri birleştirdikçe, son derece zengin özelliklere sahip olabilirler. Hangi özelliklerin geçerli olacağı, hangi sistemi seçtiğinize bağlı olacaktır, ancak işte piyasadaki birçok üründen görülen örneklerden sadece birkaçı:
- E-postayla sesli posta: Dijital sistem, sesli mesajınızı gelen arayanlara, toplantıda veya tatil için ofisten uzakta olsanız da durum hakkında bilgilendirmek için kolayca yapılandırmanıza olanak tanır. Ayrıca, hibrit telefon sistemleri mesajı kaydedebilir ve bir e-posta ile gönderebilir, hatta metne kopyalayabilir, böylece sistemde olmasanız bile erişebilirsiniz.
- Çağrı kaydı: Bir çağrı cevapsızsa, onu takip ettiğinizden emin olabilirsiniz. Hibrit telefon sistemleri, erişebileceğiniz bir gösterge tablosundaki tüm çağrıların ayrıntılarını günlüğe kaydeder, böylece sesli mesaj bırakmamış olsalar bile kimin aradığını görebilirsiniz.
- Çağrı bekletme: Müşterilerinizi ve diğer gelen arayanları geri çevirmek yerine, hibrit bir telefon sistemi onları bir resepsiyonist ile bağlayabilir veya meşgulse müzik veya pazarlama mesajı çalabilir. Bu nedenle, çağrılarının cevaplanması muhtemel olduğunu bilerek hatta bekleyebilirler.
- Çağrı kaydı: Kayıtlı çağrılar, bir dizi dahili iyileştirme için kullanılabilir. Eğitim, denetim veya veri toplama amacıyla, hibrid telefon sistemi üzerinden alınan ve yapılan tüm aramaları dinleyebilirsiniz. İşletmenizi her seferinde olumlu bir deneyim haline getirin. Çalışanlarınızın telefonla müşterilerle konuşma şeklini iyileştirebilir ve izleyebilirsiniz.
- Çağrı aktarma: Çoğu telefon sistemi gibi, hibrit telefon sistemleri de bir düğmeyle arayanı bir hattan diğerine aktarmanızı sağlar. Ancak, Bulutta barındırılan gösterge tablosu, bunu bir bilgisayar ekranından bir telefondan olabildiğince kolayca yapmanızı sağlar.
- Otomatik çağrı yönlendirme: Bazı hibrit telefon sistemleri, belirli bir anda kimin olursa olsun arayanların birisine ulaşabilmesini sağlamak için önceden programlanabilir. Otomatik çağrı yönlendirme, bir kişiye veya takıma çağrı yapabilir ve eğer mevcut değilse, bir sonraki olası ilgili kişi veya takıma geçerek daha hızlı yanıt ve cevapsız çağrı şansını azaltabilir.
Hibrit Telefon Sistemlerinin Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?
Daha önce de belirtildiği gibi, Hibrid Telefon Sistemleri, işletmelerin hem analog ISDN telefonlarının hem de Bulut tabanlı VoIP sistemlerinin SIP teknolojisinin avantajlarından yararlanmasına izin verir. Peki kulanım alanları ve avantajları nelerdir?
- Hat kiralama maliyetlerini azaltın: Birçok işletme sahibi hibrid telefon sistemlerini analog veya dijital sistemleri ile tam bir SIP tabanlı telefon iletişim sistemine dönüştürme arasında bir orta nokta olarak görüyor. Hibrit sistemler, tam ölçekli bir geçiş için hemen ödeme yapmak yerine, sistemi önce kısmen taşıyarak maliyetleri yönetmenize olanak tanır.
- Her iki dünyanın da en iyisi: Hibrit Telefon Sisteminin ana avantajlarından biri, hem VOIP hem de Dijital Telefon Sistemlerinden daha fazla güvenilirlik sunmalarıdır. Bir tür hat başarısız olursa, örneğin ISDN, aramaları SIP üzerinden otomatik olarak içeri ve dışarı yönlendirebilir. Bu, Bulut tarafından barındırılan çağrı hizmetlerinize bir şekilde erişiminizi kaybederseniz, geleneksel telefon hatlarına hala erişebilmenizi sağlar. Elbette, ISDN hatlarınız kesilirse SIP bağlantıları aynı avantajı sunar.
- Esnek yapılandırma ve genişletme: Ofis iletişiminizi ölçeklendirmeniz gerekiyorsa, bunu karma telefon sistemiyle yapmak, geleneksel dijital veya analog bağlantıyla yapmaktan çok daha kolaydır. Yeni dijital cihazları sisteme kolayca bağlayabilirsiniz ve ek ekipman satın almanız gerekmeyebilir. Çağrı kapasitesini artırmak için ek SIP lisansları satın almanız yeterlidir.
- Ekipman homojenliği: NEC, Panasonic veya Avaya gibi hibrid PBX el cihazları üretici tarafından belirli Hibrit ofis telefon sistemiyle çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve bu nedenle özelliklere kolayca erişilebilir ve genellikle daha zarif ve tutarlı bir çözümdür. Barındırılan VOIP, anahtar özelliklere erişmek için kısa kodlar kullanmanızı gerektirir, çünkü Cisco, Yealink, Polycom veya SNOM gibi popüler telefonlar genellikle barındırılan platformdan farklı bir üreticidir ve bazen sınırlı özelliklere neden olabilir. Geniş bant yönlendirici ve POE anahtarları da genellikle farklı üreticiler tarafından yapılır.
Hibrid iş telefonu sistemleri ISDN telefon sistemlerinden VoIP çözümlerine geçişte genellikle tek bir adım olarak düşünülebilirken, avantajları dikkate değer. Hibrit telefon sistemleri, farklı özellikleri ve erişim sağlayıcılarını bir araya getirme konusunda birçok varyasyona sahiptir ve bu da şirket iletişimini optimize etmek isteyen işletme sahipleri için en esnek seçimdir. Örneğin, büyük bir merkezi ofisi ve birkaç uzak konumu veya uzak çalışanları olan uluslararası şirketler, lojistik şirketleri, zincir mağazalar ve diğerleri, bu tür ofis telefon sisteminin potansiyel kullanıcılarıdır.
SIP Telefon Santral Nedir?
SIP telefon santral (Oturum Başlatma Protokolü), IP ağlarındaki iki veya daha fazla uç nokta arasındaki video, ses, mesajlaşma ve diğer iletişim uygulamalarını ve hizmetlerini içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek, değiştirmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. SIP telefon santral dört kişi tarafından geliştirildi ve daha sonra 1996’da İnternet Mühendisliği Görev Gücü ( IETF ) tarafından onaylandı ve 1999’da standart hale getirildi. Ayrıca SIP telefon santral, IP tabanlı iletişimin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlandı.
Hareketlilik, birlikte çalışabilirlik ve multimedya için yerel destek SIP’in geliştirilmesinin arkasındaki itici güçler arasındaydı. SIP telefon santral, IP tabanlı oturumlarda kullanılan Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü ( RTP ) ve Gerçek Zamanlı Akış Protokolleri ( RTSP ) gibi diğer iletişim protokollerini tamamlar.
SIP Telefon Santral Nasıl Çalışır?
SIP, HTTP ve SMTP öğelerine benzer şekilde çalışır ve öğelerini içerir. HTTP veya SMTP gibi, SIP de Açık Sistemler Bağlantısı ( OSI ) iletişim modelinin uygulama katmanında çalışır. SIP bir istemci /sunucu mimarisi olarak da düşünülebilir.
SIP ayrıca, SIP mesajlarında bulunan Oturum Açıklama Protokolü (SDP) gibi diğer protokollerle birlikte çalışacaktır. SDP, davetler, duyurular ve parametre görüşmeleri oturumlarına multimedya iletişimini tanımlamak için kullanılır.
SIP, istemcilerden gelen istekleri ve sunuculardan gelen yanıtları alan bir istek-yanıt protokolüdür. İstekler, herhangi bir aktarım protokolü aracılığıyla gönderilebilir.
SIP kullanan cihazlar birbirleriyle doğrudan iletişim kurabilir veya SIP proxy’si üzerinden iletişim kurabilir. SIP proxy’leri, SIP protokolü tarafından ele alınacak boşaltma görevlerine yardımcı olabilecek bir aracı sistem olarak işlev görür.
SIP, oturum için kullanılacak son sistemi, iletişim medyasını ve medya parametrelerini ve aranan tarafın iletişime girip girmeyeceğini belirler. Bunlar sağlandıktan sonra SIP, iletişimin her iki ucunda çağrı parametreleri kurar ve çağrı aktarma ve sonlandırmayı da ele alır.
Örnek olarak, IP Üzerinden Ses ( VoIP ) çağrısında SIP, bir uygulama katmanında bilgisayar veya telefon gibi iki cihaz arasında gerçekleşir. SDP yükleri bir SIP mesajında taşınır. SIP genellikle VoIP’lerde Güvenli Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü ( SRTP ) ve Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü ( RTP ) gibi diğer protokollerle çalışır .
SIP Telefon Santralin Teknik Özellikleri Nelerdir?
SIP iletişim protokolü, multimedya oturumları oluştururken ve sonlandırırken beş özellik belirler :
- Kullanıcı konumu.
- Kullanıcının kullanılabilirliği.
- Kullanıcı özellikleri.
- Oturum kurulumu.
- Oturum yönetimi.
Farklı multimedya SIP oturumları internet telefon görüşmeleri, video konferans ve diğer birleşik iletişim biçimlerini içerir. Protokol, katılımcıları mutlaka başlatıcıyı içermeyen tek noktaya yayın veya çok noktaya yayın oturumlarına davet etmek için kullanılabilir.
SIP’in kendisi iletişim hizmetleri sağlamaz. Bunun yerine, protokolün belirtimi, farklı hizmetleri kolaylaştırmak için kullanılabilen ilkel olarak adlandırılan SIP özelliklerinin birlikte çalışabilir uygulamalarını tanımlar . Temel öğeler, medya açısından zengin arayan kimliğini etkinleştirmek için kullanıcının fotoğrafını dizin bilgilerine bağlama gibi ek bilgilerin SIP mesajına gömülmesine olanak tanır.
SIP telefon santral ayrıca, protokolün mobilite sağlamada iki temel yol olan ad eşleme ve yönlendirme hizmetlerini de destekler. Kullanıcılar ve uç noktalar, ağ konumlarından bağımsız olan tekdüzen bir kaynak tanımlayıcısı ( URI ) olarak bilinen tek bir tanımlayıcı ile algılanır. URI’ler, telefon numarası veya IP adresinden çok e-posta adresine benzeyen bir sözdizimi kullanan alfasayısaldır.
Gerçek zamanlı hizmetlere ek olarak SIP, otomatik geri aramalar, mesaj bekletme göstergeleri ve mevcudiyete dayalı arkadaş listeleri gibi eşzamansız olay bildirimleri için kullanılabilir.
SIP Telefon Santralin Kullanım Alanı Nedir?
SIP, sesli aramaların ve diğer multimedya iletişimi türlerinin iletimini destekler. SIP bir telefon teknolojisidir, ancak video konferans, SMS mesajları, veri aktarımları ve daha fazlası dahil olmak üzere Birleşik İletişim’in iletimini destekler.
Barındırılan telefon iletişimi olan kuruluşlar için SIP kanal ekipmanı, ses verilerinin iletimini yönetmek için genellikle satıcı tarafından barındırılır ve korunur. SIP, devreler de dahil olmak üzere geleneksel telefon altyapısı ihtiyacını tamamen ortadan kaldırır.
PRI ve SIP Arasındaki Fark Nedir ve Hangisi En İyisidir?
İş telefonu sisteminizin yerini almak veya sadece bir iş kurmak ve hangi telefon sistemini satın alacağınıza bakmak istiyorsanız, muhtemelen bir kavram denizi gibi ürkütücü görünebilir. Ancak, hepsi gerçekten iki seçeneğe dayanıyor … Birincil Hız Arabirimi (PRI) telefon sistemleri (geleneksel telefon) ve Oturum Başlatma Protokolü (SIP) üzerinden iletilen IP üzerinden ses (VoIP) telefon sistemleri .
Kuruluşlar bulut iletişim araçlarının maliyet düşürücü ve verimliliği artıran faydalarının farkına vardıkça, çoğu PRI telefonlarından SIP’ye geçiş yapıyor. Ancak, bazıları eski telefon sistemlerinde kalmayı seçerken, bazıları ise eski ve IP telefonları tek bir sistemde birleştiren hibrit çözümler kullanıyor.
Bazı açılardan, PRI ve SIP telefonlarının her ikisi de aynı temel amaca hizmet eder: Kurumdaki çalışanların iş telefon görüşmeleri yapmasına ve almasına olanak tanır.
PRI ve SIP Hangisi En İyisi?
Birincil Hız Arabirimi (PRI), binanızın fiziksel altyapısının bir parçası olan fiziksel bakır hatlar üzerinden birden fazla ses hattı iletmek için kullanılan bir arabirim standardıdır. Oturum Başlatma Protokolü (SIP) kanalı, bir VoIP hattı ile PSTN arasında çağrı başlatarak ve sonlandırarak VoIP çağrılarını destekleyen bir dizi teknik standarttır.
PRI Telefon Hizmeti Nedir?
PRI, 40 yılı aşkın süredir sesli iletişimi desteklemek için yaygın olarak kullanılan bir T-1 iletim teknolojisidir.
Bir PRI devresi, 23 eşzamanlı aramayı destekleyen 23 ses kanalı ve arayan kimliği gibi arama ile ilgili işlevselliği destekleyen bir veri kanalı içerir. PRI teknolojisi ile desteklenen sesli aramalar elektrik sinyalleri olarak gönderilir ve geleneksel telekomünikasyon operatörleri aracılığıyla yönlendirilir. Geleneksel telefon, bir telekomünikasyon şirketi ile bir ilişki ve hat eklemek veya ekipmanı yükseltmek için kabloların yerinde servisini gerektirir.
PRI, SIP kanallar dahil IP tabanlı telefon teknolojilerine bir alternatiftir.
PRI Artıları
- Sesli aramaları desteklemek için veri bant genişliğine güvenmez
- Özel hat yapısı ile yüksek kalite
- Yük devretme için ikinci bir PRI devresi eklenerek yedekli hale getirilebilir
PRI Eksileri
- PRI’nin uygulanması ve yükseltilmesi pahalıdır ve aylık pahalı telefon servisi gerektirir
- Yerel ve uzak mesafeli aramalar için geleneksel telekom şirketleri ile uzun vadeli sözleşmeler gerektirebilir
- Yalnızca 23 hat biriminde satın alınabilecek özel kapasite gerektirir
- Ölçeği yavaşlamak için altyapıdaki değişikliklerin haftalarca beklemesi gerekebilir.
PRI Teknolojisi için En İyi Kullanım Alanları Nelerdir?
- Eski PRI altyapısına ve fiber optik internet bağlantısına sınırlı erişime veya IP tabanlı telefonları desteklemek için yeterli bant genişliğine sahip kuruluşlar.
- Kuruluşların multimedya iletişimi için SIP’yi kullanırken ve uzun mesafeli / uluslararası aramalarda maliyetten tasarruf ederken, yerel aramalar için eski PRI teknolojisini koruduğu hibrit PRI ve SIP kanal uygulamaları.
SIP Artıları
- Talep üzerine kanallar temelinde satıcılar tarafından satılır, böylece yalnızca gereken kapasite için ödeme yaparsınız.
- Çok daha ucuz; maliyet tasarrufu farklılık gösterir, PRI telefonlardan %30-40 daha ucuz olabilir
- Ofis veri bağlantısının kesilmesi durumunda cep telefonlarına yük devretme sunar
- Kolay yönetim için kullanımı kolay yönetim portalları içerir
- Birleşik İletişim (UC) uygulamasının bir parçası olarak bulut üzerinden sunulabilir
- İşbirliği ve üretkenlik için çoklu ortam iletişimiyle entegre edilebilir
- Birden çok site ve uzak çalışan için basit destek sunar
- Zengin mobil özellikler ve mobil ilk tasarım içerebilir
- Hibrit telefon sistemleri için PRI telefon hatları ile entegre olur
SIP Eksileri
- Hizmet kalitesini (QoS) desteklemek için internet bant genişliği, ideal olarak ticari fiber internet gerektirir.
- Siber suç risklerini önlemek için güvenlik duvarları gibi yeterli ağ bilgisi güvenliğine ihtiyaç duyar.
- Barındırılan VoIP satıcıları tarafından sunulan hizmetin kalitesi ve genişletilebilirliği önemli ölçüde değişiklik gösterebilir.
SIP Teknolojisi için En İyi Kullanım Alanları Nelerdir?
- Özellikle uzun mesafeli ve uluslararası arama yapan kuruluşlar için iş telefonu hizmetinden tasarruf.
- İletişim merkezleri için uygun maliyetli destek.
- İşletmeye hareketlilik özellikleri eklemek ve uzak çalışanları desteklemek.
- Telefon sisteminin yönetiminin dahili BT personeli üzerindeki yükünün azaltılması.
- Barındırılan, çok kanallı bulut iletişimine veya Hizmet Olarak Birleşik İletişim’e (UCaaS) geçiş
- Talep üzerine çizgi ve özellikler ekleyerek ve kaldırarak iş iletişimlerini hızlı bir şekilde ölçeklendirme becerisi kazanmak.
IP Telefon Santralleri Nedir?
IP santral(IP PBX), ses ve görüntü gibi iletişimleri ağ üzerinden IP protokolü ile ileten yazılım tabanlı telekomünikasyon sistemleridir. Geleneksel analog santral sistemlerine nazaran IP santral sistemleri oldukça modern ve kullanışlıdır.
Network üzerinden iletişim kurulan bu sistemler kolay yönetilebilmekle beraber oldukça güvenlidir. IP santral sistemleri geleneksel santrallere göre daha kullanışlı, gelişime açık olan ve kolay kontrol edilebilen santral sistemleridir.
Analog santral sistemleri kablolama sistemi sebebi ile daha maliyetlidir. Ancak IP santral sistemleri kullanılan bilgisayarlar ile aynı ağ üzerinden çalışabildiği için maliyet açısından daha ekonomiktir. Kurulum ve bakım maliyeti açısından da yoğun olarak tercih edilmektedir.
İşletmelerde yoğun olarak tercih edilen IP santraller teknolojik her türlü gelişmeyi kullanabilme imkanı verdiği için ileride meydana gelebilecek yatırım maliyetlerini de azaltması açısından oldukça kullanışlı sistemlerdir.
IP Telefon Santralleri Nasıl Çalışır?
IP santral sistemleri network ağına bağlı olarak çalışan sistemlerdir. Bu sistemler dünyanın neresinde olursanız olun size kullanım kolaylığı sağlamaktadır. IP santral sistemlerine tablet bilgisayarlar, akıllı cep telefonları ve diz üstü bilgisayarlar gibi cihazlar üzerine kurulacak olan yazılım tabanlı telefonlar sayesinde kolayca çalışabilmektedir.
IP telefon santralleri sayesinde ofisler ve şubeler kendi aralarında ücretsiz olarak görüşme sağlayabilirler. Ayrıca bu sistemler ağa bağlı olarak çalışan santraller olduğu için çalışanların zamana ve mekana bağlı olmasını ortadan kaldırmaktadır.
IP telefon santralleri kolayca takılıp kullanılabilmektedir. İnternet kablosu kullanılacak olan telefona bağlanarak dahili hatlar kullanılmaya devam edilmektedir. Bu sayede düşük maliyetler ile iletişim kesintisiz olarak devam edebilmektedir. Kısacası internet ağının olduğu her alanda bu sistemler kolaylıkla çalışabilmektedir.
IP santral kurulumuna bakacak olursak bu sistemlerin kurulumu profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Mühendislik bilgisi gerektiren bir sistem olduğu için işinde usta olan kişilerin kurulumu yapması sizin faydanıza olacaktır. Ayrıca IP telefon santrali kurulumu da network ağırlıklı tesisatlar sayesinde yapılabilmektedir.
IP santral fiyatları maliyet açısından geleneksel santrallere nazaran oldukça düşüktür. Fiyatlar mevcut olan ya da istenilen IP santral yazılım özelliklerine değişmektedir.
IP Telefon Santrallerinin Kullanım Alanı Nedir?
IP santraller geleneksel analog santrallerin yerini alan yeni nesil teknolojik santrallerdir. İstediğiniz her yerden dilediğiniz zaman IP ağında bulunan tüm dahilileriniz santrale bağlanarak sanki ofis içindeymiş gibi ücretsiz olarak görüşme yapabilirler. Buna ek olarak santral üzerinden arama yapılabilmekte ya da gelen çağrılar cevaplanabilmektedir.
IP santral sistemleri taşıdığı bu özellikleri sebebi ile uzak yerlerde şubeleri olan firmaların veya çok şubeli işletmelerin kendi aralarında yapmış oldukları görüşmelerin maliyetini sıfırlamak amacı ile tercih ettikleri santral sistemleridir. Ayrıca IP santral sistemleri ile tek santral üzerinden birden fazla lokasyonunuzun santral ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Maliyeti açısından ekonomik olması hem de kullanım kolaylığı sağlaması sebebi ile IP santral sistemleri kullanım alanına her ölçekteki işletmeler girmektedir.