123a9a85-516b-430a-b844-1ca109f209e2
Video Konferans Sistemleri

Video Konferans Sistemleri

Video Konferans Sistemleri Nedir?

Video konferans sistemi iki ya da daha fazla katılımcının eş zamanlı olarak görüntülü ve sesli olarak konulma imkanı sağlayan telekomünikasyon teknolojisidir. Video konferans sistemleri sayesinde kişiler mesafe ve yer gözetmeksizin sanki aynı ortamdaymış gibi görüşme yapabilmektedir.

Dünyanın her neresinde olursanız olun bu sistem sayesinde istediğiniz kişiler ile görüntülü iletişime geçebilirsiniz.  Video konferans sisteminin sağlıklı yapılabilmesi adına gerekli araç ve gereçlerin temin edilmesi oldukça önemlidir.

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve gelişmesi sayesinde video konferans sistemlerinde ses ve görüntü kalitesi de sorunsuz ve sıkıntısız olarak çalışabilmektedir. Bu sistem oldukça basit ve kullanımı kolay bir sistemdir.

Sağlıklı bir iletişim için yüz yüze görüşme oldukça önemli bir detaydır. Video konferans sistemleri de kaliteli ve sağlıklı bir iletişim kurulabilmesi için her geçen gün daha da geliştirilmektedir.

Video konferans sistemleri kişilerin seyahat etme zorunluluğunu ortadan kaldırdığı için para ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. İsteyen herkes bulunduğu ofisinden dünyanın herhangi bir ucunda yer alan şubesine ya da müşterilerine kolayca bağlantı yapabilmektedir.

Bu sistem sayesinde kişiler birbirleri ile görüşme yapabilmenin yanı sıra istedikleri çalışma dosyalarını birbirlerine gönderebilir ve toplantı kaydedip izleyebilirler. Aynı yerde bulunmasalar bile insanlar oldukça verimli bir görüşme sağlayabilirler.

 

Video Konferans Sistemi Nasıl Çalışır?

Video konferans sistemlerinin çalışma prensibine bakacak olursak öncelikle sistemin çalışması için gerekli olan araç ve gereçlerin temin edilmesi oldukça önemlidir. Bu sistemin çalışması için toplantı odaları, taşınabilir cihazlar, bilgisayarlar ve web tarayıcılar için yazılım ve donanım tabanlı özel araçlar kullanılmaktadır.

Video konferans sistemleri kamera, codec cihazı ve mikrofondan oluşan telekomünikasyon cihazlarıdır. Video konferansı yapacak olan kişileri ve dokümanların görüntülerini karşı tarafa ileten kameralar sistem ile entegre olarak çalışmaktadır.

Sistemde kullanılan mikrofonlarda oda içinde bulunan kişilerin konuşmalarını ses olarak algılama işlemini gerçekleştirmektedir. Bu sistemlerde ekoyu önlemek amacıyla çok yönlü mikrofonlar kullanılmaktadır.

Codec cihazı ise kamera ve mikrofon aracılığı ile gelen görüntü ve analog ses bilgilerini dijital formata dönüştürmektedir. Sonrasında ise bu görüntü ve ses bilgilerinin iletişim alt yapısından daha rahat iletilmesini sağlamak amacı ile sıkıştırmaktadır.

Codec cihazının bir diğer görevi ise karşı taraftan gelen sıkıştırılmış görüntü ve ses bilgisini açmaktır. Ayrıca bu bilgileri analog formata dönüştürmek ve gösterilmek üzere sunuş cihazına ya da televizyona göndermektir.

Video Konferans Sistemi Nasıl Kurulur?

  • Video konferans sistemleri kurulumuna bakacak olursak öncelikle iletişimin sağlanabilmesi amacı ile gerekli olan araç gereçlerin temin edilmesi öncelikli kuraldır.  Bu sistemlerde iletişim alt yapısı olarak genel olarak ISDN veya IP kullanılmaktadır. Görüşmenin yapılabilmesi için alt yapının kurulu olması önemlidir.

    Video konferansın yapılabilmesi için görüşmenin yapılacağı ortamın doğru bir ses güçlendirmesi ile donatılması gerekmektedir. Sonrasında ise alanın büyüklük oranına göre yeterli mikrofon kurulumunun yapılaması önemlidir. Görüşmenin yapılacağı alan küçük ise birkaç ufak mikrofon konferansın yapılabilmesi için yeterli olacaktır.

    Daha sonrasında ise geniş açılı, dört yana hareket edebilen ve yakın çekim yapabilen PTZ özelliğine sahip olan bir kameranın temin edilmesi gerekmektedir. Bu kameralar izleyici ve konuşmacı arasında otomatik ya da manuel mod da geçişi sağlamaktadır.

    Son olarak görüşmenin kaliteli ve sağlıklı yapılabilmesi adına çiftte LED ekran kullanmanız video konferans kurulumu için yeterli olacaktır.

    Video konferans sistemleri fiyatlarına bakacak olursak bu sistemlerde kullanılan araç ve gereçlerin özelliklerine ve fonksiyonlarına göre fiyatlarının değiştiğini görmekteyiz.  Video konferans sistemi üreticileri kullanışlı ve kompakt cihazları önermektedir. Ancak bu cihazlar oldukça yüksek fiyatlarda olduğu için ve büyük bir alan kaplaması nedeni ile kullanıcılar tarafından çok tercih edilmemektedir.

    Bu sebeple kullanıcılar sahip oldukları mevcut masa ya da dizüstü bilgisayarları kullanarak video konferans yapmayı tercih etmektedirler. Kullanmış olduğunuz bilgisayarınız yüksek kalitede bir kameraya sahip değilse uygun fiyatlarda kamera seçeneklerini teknolojik marketlerden temin edebilirsiniz.

Video Konferans Sisteminin Kullanım Alanı Nedir?

Video konferans sistemleri eş zamanlı görüşmeye olanak sağladığı için birçok kurum ve kuruluş tarafından yoğun olarak tercih edilen iletişim sistemlerinin başında gelmektedir. İş görüşmeleri ya da toplantıların yanı sırada kişilerin özel görüşmeleri içinde kullandıkları video konferans sistemlerin kullanım alanlarını aşağıda olduğu gibi sıralayabiliriz.

  • İş toplantıları (Kurum içi/Kurum dışı)
  • Bilgi Teknolojileri
  • Sağlık Sektörel Çözümleri
  • Devlet ve Askeri Çözümler
  • Bankacılık Sektörel Çözümleri
  • Uzaktan Eğitim
  • Home Office Çalışma Düzeni
  • Çoklu Toplantılar
  • Çok Amaçlı Kullanım

Sosyal Medyada Biz:

Hizmet Verdiğimiz Alanlar

× Whatsapp Hattı