Yangın Alarm Sistemi Aksesuarları
Yangın Alarm Sistemi Aksesuarları Nedir?
Yangın alarm sistemi; bilindiği üzere bina, tesis ya da işletmelerde meydana gelebilecek olası yangınları başlangıç anında tespit etmek ve olay anında bölgede bulunan insanları anında haberdar ederek tahliye edilmesini sağlamak ve yetkili yerlere haber vermek sureti ile çalışan sistemlerdir.
Yangın alarm sistemleri yangın anında uyarı elemanları ile olayı algılamakta ve ona göre gerekli işlem ve uyarılar yapılmaktadır. Bu sistemde kullanılan her bir uyarı elemanı yangın alarm sistemi aksesuarları adını almaktadır.
Yangın alarm sistemi kullanılan aksesuarlar yani sistemde kullanılan uyarı elemanları ile ilgili alanlara müdahale edilmesini sağlamaktadır. Birbirinden farklı olan aksesuarlar ile algılama yapılarak bina, işyeri ya da tesis gibi yerlerde meydana gelebilecek yangınlara anında ve hızlıca müdahale yapılabilmektedir.
Kısacası yangın alarm sistemlerinde kullanılan dedektör kapakları, aküler, buatlar, panolar, kablolar, test ekipmanları her şey yangın alarm sistemi aksesuarları başında gelmektedir.
Yangın Alarm Sistemi Aksesuarları Nasıl Çalışır?
Yangın alarm sistemi aksesuarlarının çalışma prensibine bakacak olursak bu aksesuarlar sisteme paneline bağlı olan aksesuarlardır. Örneğin olası bir yangın anında bina, tesis ya da işletmelerin duvarlarında yer alan yangın alarm butonlarına basılarak siren çalması sağlanarak çevreye bilgilendirme yapılması sağlanabilmektedir.
Bunun yanı sıra yangın alarm aksesuarları arasında yer alan dedektör kapakları dedektörlerin kullanılmadığı süreçte toz ve kir girmesini engeller. Şantiye ortamında, dedektörlerin montajı yapıldıktan sonra bir süre daha tadilat kapsamında açıkta kaldığı için dedektör kapakları önemli bir yangın algılama sistemi aksesuarıdır.
Her iki dedektör de bir güç kaynağı, bir dedektör ve bir elektronik sesli uyarı sistemi içermektedir. Güç kaynağı ya bir pil ya da binanın güç kaynağına bağlanmış olan bir kablodur. Yangın anında dumanı algılayan dedektör sistem paneline ileterek gerekli uyarıların yapılmasını ve alarmların devreye girmesini sağlamaktadır.
Yangın Alarm Sistemi Aksesuarları Kullanım Alanı Nedir?
Yangın alarm sistemi aksesuarları kullanım alanlarına bakacak olursak başta da belirtmiş olduğumuz gibi yangın alarm sistemlerinin kurulu olduğu tüm alanlarda bu aksesuarlar yürürlüğe bağlı olarak bulunmak zorundadır.
Sistem kullanılan aksesuarların aktif olması ile devreye girdiği için aklınıza gelebilecek ve yangın alarm sistemlerinin kurulu olduğu tüm alanlarda yer almaktadır.
Yangın Algılama Sistemi Test ve Bakım Ekipmanları Nedir?
Yangın algılama sistemi test ve bakım ürünleri birçok ekipmandan oluşurken amacı yangın sistemi cihazlarının stabil çalışmasını kontrol ve bakımında kullanılması içindir. Yangın algılama sistemi bakım ekipmanları daha çok dedektörlerin kontrolü ve bakımı içindir. Kısa devre, kirlilik, arıza gibi sahadaki arızaların giderilmesi için yangın bakım setlerinin kullanılması gereklidir. Bakım haricinde de bu test ve bakım üniteleri, devreye alma ve yangın alarm sisteminin kabulü sırasında da profesyonel yangın firmaları tarafından tercih edilmektedir.
Yangın Algılama Sistemi Test ve Bakım Ekipmanları Nasıl Çalışır?
Yangın algılama devreye alma süreçleri, test ve bakım faaliyetleri sırasında, yangın paneli ve saha cihazlarının testleri yapılır. Saha cihazlarının çalışmasını kontrol açısından altı farklı kategoride inceleyebiliriz:
- Duman dedektörü test cihazı ve test spreyi,
- Isı dedektörü test cihazı ve dedektör test spreyi,
- CO (karbon monoksit) dedektörü test cihazı ve duman spreyi,
- Dedektör çıkartma aparatı ve dedektör temizleme spreyi,
- Yüksekte yer alan dedektörler için erişim çubuğu (Access poles),
- Yangın algılama test kiti,
Panolar ve Buat Kutuları Nedir?
Yangın algılama sisteminde pano ve buat kutuları yaygın olarak montaj ve toplama noktası amacıyla kullanılmaktadır. Montaj işleminin doğru ve uzun ömürlü olması açısından, yangın algılama sistemi saha cihazlarını dışarıdan gelecek etkilerden (insan, kısa devre, su vb) buat bir dereceye kadar koruyabilir. Yangın modül panoları ise tesiste izlenen ve kontrol edilen harici cihazların (vana, damper, kapı vb) toparlandığı ve özel üretim ürünlerdir. Yangın panoları bu açıdan özenle dizayn edilmeli ve üretilerek sahaya konumlandırılmalıdır.
Panolar ve Buat Kutuları Kullanım Alanı Nedir?
Yangın algılama ve alarm sistemindeki, yangın algılama panoları ve buatları kullanım alanları yaygındır. Büyük binalarda her katta yer alan elektrik odalarında veya şaftlarda, modül toplama noktalarındaki yangın modül panoları yer alırken, yangın buatları ise gerektiği durumlarda yangın alarm modülleri, yangın alarm uyarı cihazları ve yangın alarm butonlarının montajı sırasında kullanılmaktadır.
Yangın Algılama Sistemi Kabloları Nedir?
Yangın algılama sisteminde, kritik önemi açısından bu sistem içindeki bilgi taşıyan kabloların korunması, montajı, kablo güzergahı ve yangın uç bağlantıları dikkat gerektirmektedir. Yangın durumlarına karşı koruma kapsamında, yangın algılama sistemi kablolarının amacı;
a) Bir algılama sinyalinin kontrol ve gösterge teçhizatı tarafından alınması,
b) Alarm cihazlarının çalışması,
c) Yangın algılama sisteminden gelen sinyallerin yangından korunma teçhizatının kontrolü tarafından alınması,
d) Yangın algılama sisteminden gelen sinyallerin yangın alarmı yönlendirme teçhizatı tarafından alınmasıdır.
Yangın Algılama Sistemi Aküleri Nedir?
Yangın algılama sistemi aküleri, yangın alarm sistemindeki tüm cihazlar için back-up (yedek) niteliğinde bir durumdadır. Yangın alarm paneli, flaşörler, sirenler, flaşörlü sirenler, yangın sistemi tekrarlama paneli gibi bir çok elemanın yedek gücü olarak çalışmaktadır.
Yangın Algılama Sistemi Aküleri Nasıl Çalışır?
Yangın algılama aküleri, acil durumlarda dahi sisteme dahil olan cihazları çalıştırabilmek adına devreye girmektedir. Yangın aküleri, şarj edilebilir özellikte olması gerekir. Genelde 12v7Ah, 12v24Ah veya 12v26Ah aküler kullanılmaktadır. Yangın alarm sisteminde kullanılan aküler için, ilk takılırken üzerindeki tarihe dikkat etmek gerekir. Yangın bakım servisi sırasında da iki senede bir değiştirilmesi gereklidir.