Tünel Haberleşme Sistemleri
Tünel Haberleşme Sistemleri Nedir?
Tünel haberleşme sistemleri, kapalı yapılar olan tünellerde yaşanacak herhangi bir kaza ya da yangın anında kurtarma ve tahliye işlemleri için gerekli olan sistemlerdir. Yer altında oluşturulan geçitler olan tünellerin ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır.
Oldukça işlevsel olan tünellerde yaşanabilecek herhangi bir acil durumda tünel güvenliği sağlamak için alınmış önlemler dizisi vardır. Ancak bu önlemlerin devreye girebilmesi için her şeyden önce bir kaza ya da yangın gibi felakete neden olabilecek olay sırasında iletişimin devam etmesi gerekmektedir. Bu noktada devreye tünel haberleşme sistemleri girmektedir. Öncelikle tünel uyarı sistemleri devreye girer, tünel içinde olan kişiler kayıtlı ya da anlık mesajlar aracılığı ile bilgilendirilir.
Genel anlamıyla tünel haberleşme sistemleri tünel personelinin ya da yaşanan olay sırasında tünelde olan kişilerin dış dünya iletişim kurmasını sağlayan sistemlerdir. Bu sistemlerin çalışır vaziyette olması, dış dünyanın yaşanan olaydan en kısa sürede haberdar olmasını ve dolayısıyla en hızlı tahliyeyi sağlar.
Tünel SOS acil durum haberleşme sistemi kapalı yapılar olmaları nedeniyle riskli alanlar olarak kabul edilen tünellerde güvenliğin sağlanması noktasında olmazsa olmazlar arasındadır.
Tüneldeki ara noktalar ile kontrol merkezi arasında iletişimin sağlanması amacıyla tünel içinde belirli aralıklarda SOS telefonları bulunmaktadır. Bu telefonlar aracılığı ile kontrol merkezi ile doğrudan iletişime geçilmekte ve mevcut durum ile ilgili olarak dış dünyaya bilgi verilebilmektedir. Acil durum telefonu diye adlandırılan sistem IP veya analog tabanlı interkom çözümüdür. Acil durum telefonu mevcut telefon altyapısı ile bir ortama entegre edilebilir.
Tünel telefonu, söz konusu tünelde belli aralıklarla bulundurulan acil durum istasyonları içinde bulundurulması zorunlu olan telefonlardır.
Tünel telefon kulübesi içinde yer alan acil yardım telefonları, tünel içi güvenliği ve iletişimi sağlamaktadır.
Her 150 metrede bir yer alan tünel telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde kesintisiz bir iletişim sağlanmış oluyor. Tünelde meydana gelebilecek acil bir durum için tüneldeki yolcuların yardım ve bilgi amaçlı güvenlik birimiyle kesintisiz iletişimi sağlanmaktadır. Radyo anonsları tünel haberleşme sistemleri içinde özel bir öneme sahiptir.
Tünellerde; kurtarma ekipleri ile tünel bakım servisleri gibi birimlerin birbiri ile iletişim kurmasını sağlamak ve sürücülere de olası bir yangın ya da kaza anında radyo yayını ile bilgilendirme yapmak için tünel radyo ve telsiz sistemleri kurulmaktadır.
Bu sayede tünel ile dış dünya arasında hızlı ve güvenilir bir iletişim sağlanmış olur. Tünele aktarılan radyo yayını ile de sürücülere tünel ve yol durumu hakkında bilgilendirme yapılarak sürücülerin güvenliği sağlanmış olur.
Tünel güvenliği kavramının içine telefonların yanı sıra yangın tüpü, cep, acil çıkışlar, aydınlatma gibi diğer güvenlik donanımları da girmektedir.
Tünel Haberleşme Sistemleri’nin Kullanım Alanları Nelerdir?
Tünel haberleşme sistemleri karayolu tünelleri, metro ya da demiryolu tünellerinde kamu otoritesi- Ulaştırma Bakanlığı- Karayolları Genel Müdür Müdürlüğü vb. ya da tünel işletmecisi olan şirket tarafından kullanılan sistemlerdir.
Bu sistemlerin varlığı ve çalışması, dar ve kapalı alanlardan olan tünellerde olası tehlikeli durumlarda yaşanacak can kaybını minimize etmek açısından büyük önem taşımaktadır.