123a9a85-516b-430a-b844-1ca109f209e2
Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri

Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri

Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri Nedir?

Yangın algılama sistemleri elektronik güvenlik sistemleri içerisinde amacının yanı sıra hayati bir koruma sağladığı için oldukça önem arz eden sistemlerdir. Bu sistemlerde meydana gelebilecek en ufak hata ya da aksaklığın büyük kayıtlara sebebiyet vermesinden dolayı bu sistemler yürürlükte bulunan yangından korunma standartları ve yönetmeliklerine uygun olarak tasarlanması gerekmektedir.

Yangın algılama sistemleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar konvansiyonel ve adresli yangın algılama sistemleridir. Günümüzde konvansiyonel sistemler adresli yangın algılama sistemlerine göre daha az tercih edilmektedir.  

Bu sistemler adresli yangın algılama sistemine göre daha basit sistemlerdir ve ekonomik açıdan daha uygundurlar. Günümüzde de ekonomik olması açısından küçük ve orta işletmelerde daha çok kullanılmaktadır. Konvansiyonel yangın algılama sisteminin tek olumsuz yanı ısı ve hava değişimlerinden kolayca etkilenebildiği için yanlış alarm olasılığı yüksektir.

Yangın algılama sistemleri adından da anlaşılacağı üzere olası yangın durumunda yangını söndürmeyi değil olay anında gerekli olan ikaz ve uyarıları yaparak ortamın hızla boşaltılmasını sağlamaya yarayan sistemlerdir.

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve her geçen gün yeni uygulamaların devreye girmesi sayesinde bu sistemler mevcut sistemler ile entegre bir şekilde çalıştığı için yangın anında ortamın hızla boşaltılmasını ve maddi manevi kayıpların önüne geçilmesini sağlayabilmektedir.

 

Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri Nasıl Çalışır?

Konvansiyonel yangın algılama sistemleri çalışma prensibine bakacak olursak, bu sistemler belirli olan bir alanda çıkabilecek olası bir yangını anında tespit etmek için kullanılan sistemlerdir. Bu sistemler ufak ya da orta ölçekli işletmelerde tercih edilmektedir.

Konvansiyonel sistemler zon bazında algılama yapan sistemlerdir. Bu sistemlerde yer alan dedektör ve butonlar tek bir hat üzerine bağlanmaktadır. Binalarda bulunan her kat bir zon olarak projelendirilmektedir ve sadece bağlı olan kattaki yangınlar takip edilebilir.

Zon adı verilen bölgesel tespit mantığı ile işleyen konvansiyonel yangın alarm sistemleri zonlara bağlanmış olan yangın algılama dedektörlerinin sinyalleri ile yangını algılamakta ve ona göre uyarı vermektedir.

Konvansiyonel yangın algılama sistemi bağlantı şeması da oldukça önemlidir.  Hangi sistem olursa olsun her sistemde öncelikle sistem bağlantı şeması hazırlanmakta ve bu şemaya göre sistem kurulumu yapılmaktadır.  Hazırlanan bağlantı şeması sistemin kolay ve hatasız olarak uygulanabilmesini sağlamaktadır.

Konvansiyonel yangın algılama sistemlerinde algılama paneli, elemanların bağlandığı bölgelerden oluşmaktadır.  Bu sistemde bulunan her bölgeye 20 adet dedektör bağlanabilmektedir. Ayrıca sistemde yer alan panelde sirenlerin ve yangın ihbar butonların bağlanması için giriş ve çıkışlar yer almaktadır. Olay anında yangın butonuna basıldığında ya da dedektörlerden biri algılama yaptığında hangi bölgeye bağlı ise o bölgeden uyarı sinyali gelmektedir.

 

Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemlerinin Kullanım Alanı Nedir?

Konvansiyonel yangın algılama sistemleri; temel olarak tüm mekanlarda aynı amaç ve hizmet için kurulmuş olsa da farklı yapılarda farklı ihtiyaçlar doğrultusunda da bu sistemler kurulabilmektedir.

Ekonomik açıdan oldukça uygun olan konvansiyonel yangın algılama sistemleri ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerde ya da küçük binalarda tercih edilmektedir.

Konvansiyonel yangın algılama sistemi fiyatlarına bakacak olursak diğer sistemlere nazaran daha uygun olan bu sistemler taşıdıkları fonksiyonel özelliklerine göre piyasada yerini almaktadır.  

Sosyal Medyada Biz:

Hizmet Verdiğimiz Alanlar

× Whatsapp Hattı