Kilitler
Kilitler Nedir?
Erişim kontrol sistemlerindeki en önemli gelişmelerden biri, şüphesiz çok çeşitli işletmeler arasında manyetik kilitlerin benimsenmesidir. Basitçe söylemek gerekirse, kart erişim kontrolü geleneksel anahtarların yerini alır ve bunun yerine bireylerin bir binaya erişmesini sağlamak için bir anahtar kartı ve manyetik kilitleme sistemi kullanır. Manyetik kilitler ve kart erişim kontrol sistemleri, işletmeler için çok önemlidir. Ayrıca, geleneksel anahtar girişine göre sahip oldukları birçok fayda bulunur.
Kilitler, kapı armatür sistemlerinde bir armatür plakasını ve manyetik mekanizmayı birlikte kilitlemek için elektromanyetik bir çekme kullanır. Onları birbirine bağlayan mıknatıslanmayı etkinleştirmek için cihazdan bir elektrik akımı geçer. İki parça birbirine bağlandıktan sonra, kapı, içeri girme izni olmayan birini dışarıda tutarak kilitli kalır. Bir kapı erişim kontrol sistemi, doğru yetkiyi aldığında kapının açılmasına izin verecektir. Ardından kapı kapandığında kilidin yeniden etkinleşmesini sağlar.
Kilitler Nasıl Çalışır?
Kart erişim kontrolü ve manyetik kilitler, geleneksel anahtarların yerini, normal bir kredi kartıyla neredeyse aynı olan küçük bir plastik kartla değiştirir. Kullandığınız sisteme bağlı olarak, kart, cihazın içindeki mıknatısları tetiklemek için kullanılan metalik oymalar veya kart okuyucusuna kaydırılması gereken kodlanmış bir manyetik şerit veya hatta RFID teknolojisi içerebilir. RFID kartlar, plastiğin içine yerleştirilmiş akıllı çip olarak bilinen küçük bir cihaz aracılığıyla kart okuyucusuna belirli bir frekanstaki bir sinyali iletmek üzere tasarlanmıştır.
Kartın kullanıcısı kart okuyucusuna geçtiğinde veya kart erişim kontrol cihazına uygun bir yakınlığa bir RFID kartı yerleştirdiğinde, kapı otomatik olarak açılır. Kilidin bu yakınlığa bağlı aktivasyonu, bu ve diğer benzer kartlara genellikle kısaca “proxy” kartlar denir. Kapıdaki kilit kart okuyucusundan bu sinyali aldığında, normalde olduğu gibi kapının kilit seti veya basma çubuğu kullanılarak açılabilir. Ayrıca, manyetik kilit sistemi bunu otomatik olarak yapacağından, çalışanlar arkalarındaki kapıyı kilitleme konusunda endişelenmek zorunda kalmayacaklar. Bu, her erişim verildikten sonra kapının güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olur.
Binaların kullanımı için manyetik kapı kilidi çözümleri, yetkisiz kişilerin belirli bir alandaki bir kapıdan veya yapının kendisine girmesini önlemek içindir. Bu alanlara giriş yapması gerekenler girme iznine sahip olduklarını göstermelidir. Erişim kapısı giriş sistemini uyarmak için bir çeşit Kimlik kullanacaklardır, böylece kapının kilidini açmak için sinyal gönderecektir. Bu kilitler, hem emniyetli hem de emniyetli olmayan kapılara monte edilir. Bununla birlikte, daha çok arızaya karşı dayanıklı kapılarda kullanılırlar.
Arıza emniyetli kapıda, armatür plakası ve manyetik kapı kilitleme mekanizması içinden bir elektrik akımı geçtiğinde birlikte kilitlenir. Elektrik akımı kesildiğinde, güç yeniden kilitleme cihazından akana kadar kilit devre dışı kalır. Bir kapı erişim kontrol sistemi, akımı kesmek için sinyali gönderir, böylece bir kişi geçerken kapı bir an için açılabilir. Kapı kapandığında, kapı giriş sistemleri akımın tekrar akmasına izin verecek ve kilit devreye girecektir. Arıza güvenlikli kapı için kilidi açmak için kilitten elektrik uygulanır. Bu mekanizmaya enerji verir, bu nedenle güç kesildiğinde, ne olursa olsun, kapı kilitlenir.
Kilitlerin Teknik Özellikleri Nelerdir?
Tüm kilitleme sistemlerinde, kilitleme cihazı fiziksel güvenlik bariyerini temsil eder. Kilitleme cihazları arasında Manyetik Kilitler (Maglocks), Manyetik kontak Kilitleri ve Elektrikli kilitler bulunur. Bu cihazlar kapıya ve kapı kasasına monte edilir.
Manyetik Kilitler
Elektrikli bir grevden farklı olarak, bir manyetik kilidin birbirine bağlı parçaları yoktur ve bu nedenle süper yüksek güvenlik uygulamaları için daha az uygundur, çünkü güç kaynağını keserek kilidi atlamak mümkündür. Bununla birlikte, günümüzün manyetik kilitlerinin gücü, geleneksel kapı kilitlerinin mukavemetinin çok üzerindedir ve çalışması için geleneksel ampullerden daha az maliyetlidir. Kısa süreli elektrik kesintilerine karşı güvenliği sağlamak için, damlama şarjlı kurşun-asit akü paketi içeren güç kaynakları kullanılmaktadır. Manyetik kilitler, geleneksel kilitlere göre bir dizi avantaja sahiptir.
Avantajları
Kurulumu kolay: Manyetik kilitlerin montajı, birbirine bağlı parçalar olmadığı için diğer kilitlerden daha kolaydır.
Kullanımı hızlı: Güç kesildiğinde manyetik kilitler anında açılır ve diğer kilitlere kıyasla hızlı çalışma sağlar.
Daha az hasar alır: Manyetik kilitler, geleneksel kilitlere göre daha fazla darbeden daha az zarar görebilir.
Dezavantajları
Sürekli güç gerektirir: Kilitli kalmak için manyetik kilit sabit bir güç kaynağı gerektirir. Kilidin güç tahliyesi genellikle 3 watt civarında, bir ampulünkinden çok daha azdır (60 watt civarında geleneksel ampul veya 12 watt civarında LED ampullerle kıyaslandığında çok az), ancak güç kaynağı varsa cihazın kilidi açılacağı için güvenlik endişelerine neden olabilir. Buna karşılık, elektrik kaynağı kesintiye uğradığında kilitli kalacak şekilde tasarlanabilir. Bununla birlikte, sürekli güç gereksinimi yangın güvenliği açısından gerçekten tercih edilebilir.
Elektrikli Kilit
Elektrikli kilitler, bir elektrik akımı içinden geçtiğinde mıknatıslanan bir armatür ve bir bobin grubundan oluşur. Bu manyetik alan kapıyı sabitler ve kapılar kilitlendiğinde ve kilitleri açıldığında elektronik olarak kontrol eder. Elektromanyetik kilitler tasarımla arızalara karşı güvenlidir. (Arıza güvenliği, güç kesilirse kapının kilidinin açılacağı anlamına gelir).
Elektrikli kilitler, tüm kilitleme mekanizmasını kontrol etmek için elektromanyetizma kullanır. Mıknatıs enerjilendiğinde, armatüre bağlanır ve kapıyı kilitler. Erişime veya çıkışa izin vermek için, mıknatısın enerjisini kesmek için bir anahtar sağlanmalıdır. Elektrik gücü mıknatısı harekete geçirirken, cıvata kapıyı kilitler. Kapının kilidini açmak için güç kesilir.
Elektrikli kilitler kapının itme çubukları, çıkış talep cihazları veya kod uyumluluğu izin verdiğinde arızaya dayanıklı uygulamalar için kimlik bilgisi okuyucuları ile birlikte güvenliğini sağlamak için kullanılır. Bu kilitler genellikle aşağıdakiler için ideal çözümlerdir:
Erişimi elektronik olarak kontrol etmesi gereken cam kapılar
Acil çıkışlar, yangın kapıları veya çıkışın kontrol edilmesi gereken açıklıklar
Tek başına bağımsız kapılar
Temel ve / veya ucuz erişim kontrolü gerektiren kapılar
Elektrikli kapı kilitlerinin montajı çok daha kolay olduğu için, özellikle güçlendirme durumlarında, elektrik voltajı üzerinden seçilirler. Kullanımı genellikle çerçevedeki açıklıkları kesmek veya açıklıkta değişiklikler yapmak için bir entegratör veya montajcı gerektirir. Elektrikli bir kilitle, yapı genellikle hem daha az müdahaleci hem de daha az emek gerektiren çerçevedeki delikler ile güçlendirilebilir.
Manyetik Kontak
Manyetik kontak kilitleri, yüksek profilli çerçevesiz cam kapılar da dahil olmak üzere çoğu kapı türü için üstün emniyetli tutma kuvveti ve estetik sağlamak için tavsiye edilir. Manyetik kilitlerin geliştirilmesindeki en son evrimi temsil eden kontak kilitleri, kapının sorunsuz bir şekilde kilitlenmesini ve engelsiz kalmasını sağlamak için çeşitli özellikleri içerir.
Kilitlerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Kilitler hayatın her alanında bulunmaktadır. Kullanım alanı oldukça yaygın olan kilitler kimi zaman değerli şeyleri korur kimi zaman düzeni sağlar. Sebep ne olursa olsun kilitler hayatımızın her alanındadır. Bazı kullanım alanı örneklerini şu şekilde verebiliriz:
Çok aileli binalar için kilitler, yoğun komplekslerde fiziksel anahtarları yönetme ihtiyacını ortadan kaldırır, hangi bölgelere kimin erişebileceği üzerinde daha fazla kontrol sağlarken, genel giderleri azaltır.
Tüm kart sahibi haklarının tek bir sistemde yönetilmesi, bir öğrenci yurdu gibi hangi alanlarına kimin eriştiğini takip etmeyi kolaylaştırır, bu da özellikle salonları, bilgisayar merkezlerini ve çamaşır yıkama tesislerini yönetmek için faydalıdır.
Bakım evleri veya rehabilitasyon tesisleri için kilitler Hastaların anahtar taşıma gereksinimlerini ortadan kaldırırken aynı zamanda uygun kart sahibi yönetimi sunar.