Enerji İzleme Sistemleri
Enerji İzleme Sistemleri Nedir?
Enerji izleme sistemleri, günümüzde kullanımı artan sistemler arasındadır. Özellikle enerji tasarrufu yapmak isteyen tesisler, enerji izleme yazılımları ile kullanılan enerjiyi ister uzaktan, isterse de yerinde izlemektedir. Bu sayede doğru enerji kullanımı için de ilk adım atılmış olur. Zira bu sistemler, enerji israfının önüne geçmek, yanlış enerji kullanımını önlemek için kullanıldıkları gibi, enerjide yaşanacak herhangi bir dalgalanmanın vereceği zararları de bertaraf eder.
Hangi saatlerde ne kadar sıcak su, doğalgaz ya da yakıt kullanılıyor, gerilim düşmeleri ne zaman yaşanıyor gibi parametreler enerji izleme sistemleri ile elde edilebiliyor ve arzın yanısıra alınacak önlemler buna göre belirlenebiliyor. Ayrıca bu veriler kullanıcıların uyarılması gereken limit aşımı vb. durumları da ortaya koyuyor.
Enerji izleme sistemi herhangi bir tesiste elektrik, sıcak su, doğalgaz, yakıt, su, buhar, basınçlı hava gibi tüm tüketimleri ve bu tüketimlerin değişimine neden olabilecek sıcaklık, nem ve üretim adedi gibi tüm parametrelerin istenilen zaman ve yerden izlenip kayıt altına alınmasıdır. Bu sistemlerin ortaya koyduğu veriler aynı zamanda raporlanabilmektedir.
Özellikle büyük tesislerde kullanılan bu sistemler ile gerçek zamanlı enerji tüketimi, tüketim miktarının bölümlere göre ayrılması ve faturalandırılması, ortam sıcaklık takibinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi, nem değerlerinin, buhar ve basınç seviyelerinin takibi, enerji miktarının dönemsel tüketim rakamları gibi veriler sağlanır. Raporlar enerji tasarrufu yapılabilmesi için gerekli doneleri de verir.
Enerji İzleme Sistemleri Nasıl Çalışır?
Enerjiyi izlerken güç üniteleri, şebeke analizörleri, reaktif güç kontrol röleleri, enerji ölçerler ve konvertörler kullanılıyor. Sistemden gelen bilgileri anlık olarak incelemek ve kaydedebilmek için de enerji izleme yazılımı devreye alınıyor.
Enerji izleme yazılımı ile enerji sistemi canlı olarak izlenebilir, ekipmanların anlık durumu takip edilebilir. Kaydedilen veriler ile grafikler ve tablolar oluşturulabilir. Bu grafik ve tablolar günlük, haftalık, aylık olarak yapıldığında geçmişe dönük veriler ortaya açıkmış olur.
Enerji izleme sistemleri, alarm ve raporlama özellikleri ile kullanıcılarına önemli tasarrufu sağlamaktadır. Bu tasarruf sayesinde sistem kendini kısa süre içinde amorti etmekte ve sonrasında tasarruf oranları işletmelerin kâr hanesine yazılmaya başlamaktadır.
Enerji İzleme Sistemleri Kullanım Alanları Nedir?
Enerji izleme sistemleri alışveriş merkezlerinden, otellere, hastanelere, büyük ölçekli sanayi kuruluşlarına, iş merkezlerine, büyük sitelere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Tesisler enerji izleme sistemleri ile, karşılarına çıkan yüklü enerji faturalarına çözüm bulma amacı taşımaktadırlar. Ayrıca bir üretim tesisinde kullanılan enerji izleme sistemi, gerilim değişikliklerini de algılayacağı için sistem üretiminin devamlılığını da sağlamaktadır.
Enerji izleme sistemi ile ayrıca alışılmışın dışında; örneğin gece kapalı olmasına rağmen, enerji tüketimi olan bir mağazadan yöneticiler haberdar olabiliyor. Açık unutulan su ya da elektrik ya da basınçlı buhardan haberdar olunup hem gereksiz tüketimin önüne geçilebiliyor, böylece tasarruf sağlanıyor, hem de tehlikeli bir durum yaşanmadan önlenebiliyor.
Enerji izleme otomasyonu ise, mevcut enerjiyi en verimli şekilde kullanmak ve kayıpları en aza indirmek için kullanılan sistemlerdir. Enerji otomasyonu ile enerji sarfiyatı kontrol altına alınır ve enerji maliyetleri hesaplanır, can ve mal kayıpları en aza indirilir. Ayrıca sistemdeki tüm donanımlar izlendiği için oluşabilecek bir arızaya da en kısa sürede müdahale edilir.