Biyometrik Okuyucular
Biyometrik Okuyucular Nedir?
Biyometrik okuyucular kurum ve kuruluşların güvenliği üst düzeye çıkartmak amacı ile kullandıkları sistemlerin başında gelmektedir. Yüksek koruma sağlamak amacı ile tercih edilen biyometrik sistemler son yıllarda da teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi sayesinde oldukça popüler bir konumdadır.
Biyometrik parmak okuma, avuç içi, yüz tanıma ve iris tanıma gibi kişinin biyometrik verisini en ince ayrıntısına kadar toplayan biyometrik okuyucuların her geçen gün önemi artmaktadır.
Biyometri, bir kişinin davranışsal ya da fiziksel olarak benzerliklerini ölçerek kayıt altına alınan verileri ile karşılaştırılma yapılarak otomatik bir şekilde tanımlaması anlamını taşır. Fiziksel özellikler iris, el, parmak izi, yüz ve DNA’dır. Davranışsal özellikler ise imza, ses ve tuş dokunuşlarıdır.
İşletmelerde anahtarlar, personel kartları, şifreler ya da manyetik kartların yerine giriş ve çıkışlarda yüz, parmak izi, avuç içi ya da iris tanıma gibi biyometrik okıuyucular kullanılmaktadır.
Biyometrik Okuyucular Nasıl Çalışır?
Biyometrik okuyucuların çalışma prensibine bakacak olursak; öncelikle biyometrik cihaz ile bir adet örnek biyometrik kayıt (enrollment) alınmaktadır. Cihazdan kişinin her geçiş anında alınan kayıt ile önceden alınmış ve sisteme kaydedilmiş biyometrik kayıt arasında kıyaslama yapılmaktadır. Sonrasında ise kişinin kimlik tespiti yapılmakta olup yetkisi var ise geçiş yapmasına izin verilmektedir.
Yüz tanıma ya da göz tanıma sistemlerinde gözleriniz, avuç içi taramalarında avuç içiniz birkaç defa okuyucuya okutulmaktadır. Bu sayede birden fazla biyometrik kayıtın alınması sağlanmaktadır. Dünya geneline bakacak olursak biyometrik okuyucular arasında yoğun olarak tercih edilen sistem parmak izi okuyuculardır. Bu okuyuculara kayıt yaptırmak için öncelikle biyometrik kayıtın yapılacağı yere gidirek en az bir parmağınızı birkaç defa peş peşe okuyucuya girmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise TC numaranız, adınız, soyadınız ve anne adınız vb. bilgiler veri tabanına işlenmektedir.
Bilgiler bir defaya mahsus alındıktan sonra işletme içinde bulunan tüm parmak izi okuyuculara sizin bilgileriniz kopyalanmak suretiyle kayıt edilmektedir. Sonrasında ise işletme içinde kilitli olan herhangi bir kapıdan geçmek istediğinizde parmak izi okuyucuya parmağınızı okutmanız yeterli olacak ve kapı dört saniye içinde açılmış olacaktır. Siz geçiş sağladıktan sonra ise kapı otomatik olarak tekrardan kilitlenecektir.
Biyometrik Okuyucuların Kullanım Alanı Nedir?
Biyometrik okuyucuların kullanım alanlarına baktığımız zaman günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi sayesinde bu sistemler hemen hemen her alanda karşımıza çıkmaktadır.
Biyometrik sistemler günümüzde sadece kurum ya da kuruluşların ve işletmeleri güvenliğinde değil günlük hayatımızda kullandığımız cep telefonlarında, bankacılık işlemlerinde ve facebook gibi sosyal ağlar vb. yerlerde kullanılabilmektedir.
Hem güvenliği sağlayabilmek hem de zaman tasarrufu açısından kişi ve kurumlara fayda sağlayan biyometrik parmak izi okuyucu sistemler aşağıda maddeler halinde verilmiş olan alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır.
- Alışveriş Merkezleri
- Devlet Daireleri
- Hastaneler
- Holdingler
- Tren İstasyonları
- Hapishaneler
- Spor Salonları
- Okullar
- Sınır Güvenliği
- Plazalar
- Büyük veya Küçük Çaplı İşletmeler
- Havaalanları
- Askeri Tesisler
- Emniyet Güçleri Birimleri
Bir bakıma biyometrik el okuyucular son yıllarda ihtiyaç duyulan her alana ve noktaya dahil edilebilen sistemlerdir. Bu sayede güvenlik seviyesi otomatik olarak arttırılabilmektedir.
İris Tanıma Sistemleri Nedir?
İris, korneanın arkasındaki gözün renkli, halka şekilli kısmıdır. Bir kişinin iris modeli benzersizdir ve yaşam boyunca değişmeden kalır. Ayrıca, kornea tarafından kaplanan iris, hasardan iyi korunur ve biyometrik kimlik doğrulaması için uygun bir vücut parçası haline gelir.
İris, gözümüzün gözbebeği etrafındaki, boyutunu kontrol eden ve alınan ışık miktarını düzenleyen renkli halkadır. Parmak izi gibi, iris benzersiz bir insan fizyolojik özelliğidir, yani gezegende iki özdeş desen yoktur. Bir insanın iris paterni uterodayken morfogenez adı verilen bir süreçle rastgele gelişir ve yaklaşık bir yaşında tamamlanır.
Iris tarama biyometri kimliğinizi doğrulamak için gözünüzün renkli çemberindeki benzersiz desenleri ölçer. Temassız, hızlı ve doğruluğu ile tanınan biyometrik iris tanıma, bir kullanıcıdan sadece bir bakış gerektiren modaliteyi kullanan bazı çözümlerle uzun mesafelerde çalışabilir.
İris tanıma, göz deseninin bir fotoğrafını çeken, fotoğrafı ikili bir şablona dönüştüren ve daha sonra verileri gelecekteki eşleşme için bir sunucuya kaydeden biyometrik bir yöntemdir. İris kameraları, gözlerinde belirli bir mesafeden gözle görülür şekilde rastlanan rastgele, benzersiz desenleri analiz ederek bireyin benzersiz kimliğini tanımak için kullanılır. Optik, istatistiksel sonuçlar, örüntü tanıma ve bilgisayarla görme gibi birçok teknolojiyi kullanır.
İris tanıma biyometrisi, şu anda piyasada bulunanlar arasında en doğru biyometrik yöntem olarak kabul edilmektedir. Çoğu insan iris tanıma teknolojisinin diğer biyometrik alternatiflere göre güvenilirliğine ve doğruluğuna daha çok güveniyor.
Yüz Tanıma Nedir?
Covid-19 salgını sadece yaşamları değil, aynı zamanda çeşitli teknolojilerin işleyişini de bozdu. Yeni dünya düzeninde şüphesiz en büyük darbeyi temas gerektiren teknolojiler aldı. Temaslı biyometrik teknolojiler sadece enfeksiyonu yaymak için taşıdığı risk göz önüne alındığında gereksiz olmakla kalmaz aynı zamanda ölümcül olabilir.
Temaslı biyometrik teknolojiler , birçok uygulamaya yayılmış, onlarca yıldır yaygın olarak kabul edilen bir biyometri şeklidir. Bu, işyerlerinde personel katılımının belirlenmesi, devlet dairelerinde kimlik kaydı ve çeşitli yerlerde giriş kimlik doğrulamasını içerir. Bu uygulamalar fiziksel teması azaltmak ve Covid-19’un yayılmasını önlemek için daha az tercih edilir olmaktadır.
Her ne kadar temaslı teknolojinin geri planda kalmasına sebep olsa da, AI tabanlı biyometrik teknolojilerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için fırsatları da tetikledi. Her ne kadar bazı şirketler geçiş için başka çözümler arasa da, şu anda birçok şirket ve hükümet tarafından keşfedilen birincil seçenek yüz tanımadır.
Karantina önlemleri hafifletilmeye başlandığında hijyen endişelerinin zirveye çıkması beklenirken, kamusal kullanım için temas biyometrik cihazlarının sonlandırılması muhtemeldir. Bu, işyerleri gibi kalabalık işyerlerinde ortaya çıkabilecek zorluklar göz önüne alındığında beklenmektedir.
Virüs bulaşan bir çalışan temaslı bir tarayıcı kullanıyorsa, felaketli bir domino etkisi tetikler. Meslektaşları aynı tarayıcıyı kontrol ettiklerinde, dokundukları tüm yüzeyleri enfekte eden virüs taşıyıcıları olacaklardır. Ve koronavirüsün herhangi bir metalik veya plastik yüzeyde birkaç saat hayatta kalabileceği göz önüne alındığında, bu çok hızlı bir şekilde yükselebilir.
Hükümetlerin tüm ofislerde temaslı kimlik doğrulamasını askıya alması şaşırtıcı değil . Ve bu, devletler tarafından talimat verilen birkaç protokolden biri olsa da, bazıları yapay zeka destekli alternatifleri araştırıyor.
Avuç İçi Damar İzi Tanıma Sistemi Nedir?
Avuç İçi damar İzi tanıma sistemi, insanların avuçlarındaki benzersiz damar modellerine dayanan biyometrik bir kimlik doğrulama yöntemidir. Avuç İçi damar İzi tanıma sistemi, diğer birçok biyometrik teknoloji gibi, bir hedefin görüntüsünü yakalar, görüntü verilerini alır ve işler ve bu kişi için saklanan bir kayıtla karşılaştırır.
Avuç içi damarı tarama sistemleri, örneğin parmak damarı ID’si gibi, yakın kızılötesi ışınların kullanımına ve damarlardaki hemoglobinin bunlara tepki verme şekline dayanan bir teknoloji kullanır. Kanın hemoglobini akciğerlerde oksijenlenir ve arterler vücuttaki dokulara oksijen vermek için oksijenli kanı taşır. Damarlar oksijensiz kanı kalbe geri taşır.
Avuç içi tarayıcı, avuç içi damarlardan akan deoksidize hemoglobin tarafından emilen yakın kızılötesi ışıkla aydınlatır. Oksijeni giderilmiş hemoglobin, daha fazla ışığı emerek damarların ışığı geri yansıtma yeteneğini azaltır ve sistemin kamera tarafından görüntü olarak yakalanan siyah bir desen olarak görünmelerine neden olur. Bu görüntü için ham veriler işlenir ve söz konusu kişi için saklanan bir kayıtla karşılaştırılır.
Vasküler eşleme sistemleri, her bir kişide, parmak izleri ve avuç içi baskılarının desenlerinden daha belirgin bir şekilde farklılık gösteren damar modellerinin benzersizliğine dayanır. Damarlar cildin yüzeyinin altında bulunduğundan ve ayrıca taramalar canlı insanlardan akan kana dayandığından, avuç içi damar taramaları taklit etmek neredeyse imkansızdır. Sistemler tipik olarak temassızdır, bu da onları dokunmatik tabanlı sistemlerden daha hijyenik hale getirir. Bu düşünce özellikle sağlık ortamları ve süpermarketler gibi yoğun trafikli yerler için önemlidir. Palm tarayıcılar ayrıca yüz tanıma gibi bazı biyometrik teknolojilerden daha fazla bireysel mahremiyete karşı daha koruyucudur, çünkü bir numune genellikle kişinin bilgisi veya rızası olmadan yakalanamaz. Bu kurala bir istisna,
Palmiye tanıma, miras biyometrik kimlik doğrulama faktörünün güçlü bir formu olarak kabul edilir ve şu anda çevrimiçi ve yerinde kimlik doğrulama, otomobil güvenliği, çalışanların zamanı ve katılım takibi, bilgisayar ve ağ kimlik doğrulaması dahil olmak üzere artan sayıda kullanıcı tanımlama ve kimlik doğrulama uygulaması için kullanılmaktadır veya dikkate alınmaktadır. , sağlık hizmeti tanımlama, son nokta güvenliği ve ATM makineleri.
Parmak İzi Tanıma Sistemi Nedir?
Parmak izi tanıma, insan kimliğinin son derece esnek ve çok yönlü bir yöntemidir. Normalde bir anahtar, erişim kartı veya parolanın kullanıldığı uygulamalar için uygundur. Zaten kapılar, takım yönetim sistemleri, çevrimiçi hizmetler, fitness merkezleri ve diğer pek çok alanda kullanılmaktadır. En yeni akıllı telefon modellerinde artık bir parmak izi okuyucu bile var. Parmak izi tanıma bu nedenle şimdiden şaşırtıcı derecede çok yönlü kullanımda.
Parmak izi, bir kişiyi tanımlamanın benzersiz bir yoludur. Bir parmak izini bir anahtarla karşılaştırırsanız, her parmak izi farklı olduğundan, aslında bir kişinin elinde on anahtarın olduğunu söyleyebilirsiniz. Parmak izi, bir kişiyi tanımlamak için çok kesin bir yöntemdir, çünkü tüm parmak izleri benzersizdir. Tek yumurta ikizleri bile farklı parmak izlerine sahiptir.
Anahtar, erişim kartı, sayısal kod veya şifre gibi diğer tanımlama yöntemleriyle karşılaştırıldığında, parmak izi çok güvenlidir. Kaybedemez ya da unutamazsınız ve çalınamaz. Ayrıca son derece pratiktir, çünkü yanınızda hiçbir şey taşımanıza gerek yoktur. Cepleriniz boş olabilir, çantanızın altında hiçbir şey bulmaya gerek yoktur ve bu büyük anahtar demetlerini unutabilirsiniz.
Ayrıca sistem yönetimi maliyetlerinden önemli miktarda tasarruf edebilirsiniz. Fabrikalarda veya ofislerde erişim kontrolü veya spor kulüplerinde ziyaretçi tanımlama gibi kapsamlı sistemlerde, kayıp kartlar veya anahtarlar nedeniyle dağıtılması, tekrar toplanması veya kayıttan çıkarılması gereken kartlara veya anahtarlara gerek yoktur. Örneğin, parmak izi tanımlamayı kullanırken, ziyaretçilere tek gün bile erişim izni verilebilir.