Akıllı Ev ve Bina Otomasyonu Sistemleri
Akıllı Ev ve Bina Otomasyon Sistemleri Nedir?
Akıllı ev ve bina otomasyon sistemleri denildiği zaman akla ilk olarak gelmesi gereken ev ya da bina içinde yer alan otomasyon sistemleridir. Son dönemlerde teknolojinin gelişmesi ve her geçen gün daha da ileriye gitmesi sayesinde akıllı ev sistemleri oldukça gelişmiş durumdadır.
Akıllı ev sistemleri tabi ki tek başına yeterli olan bir sistem değildir. Onun çalışmasını sağlayan ve etkin rol oynayan parçaları vardır. Bunlar güvenlik, enerji, ısı ve aydınlatmadır. Bu parçaları birleştirdiğimiz zaman akıllı ev sistemleri daha verimli ve sistematik çalışmaktadır.
Akıllı Ev ve Bina Otomasyon Sistemleri Nasıl Çalışır?
Akıllı ev sistemleri; ev otomasyonu ile çalışan sistemlerdir. Aydınlatma, ısıtma, enerji ve güvenlik sistemlerinin çalışması üzerine kurulan sistemler kullanıcıların oluşturdukları prensiplere bağlı olarak otomatik olarak çalışmaktadır. Bu sistemler otomatik olarak çalışabilme yeteneğine sahipken akıllı telefonlarda bulunan uygulamalar sayesinde manuel olarak da kumanda edilebilmektedir.
Akıllı ev sistemleri belli başlı uyaranları algılayarak program doğrultusunda çalışmaktadır. İlgili alanlara yerleştirilen sensörler doğrultusunda hareket sağlayabilen akıllı ev sistemleri bu sensörlerden aktarılmış olan verilerin işlenmesi sayesinde ortam sıcaklığını ayarlayabilmekte, su taşması ve yangın gibi acil durumlarda da akıllı ev otomasyon sistemlerini kullanarak kişilere haber vermektedir.
Bütün bunlara ek olarak kapıların kilitlenmesi, kombinin ayarlanması ya da prizde unutulan herhangi bir ev aletinin bağlı olduğu prize giden enerjinin kesilmesi gibi işlemlere akıllı telefonlar ile dışarıda bile olsanız internet bağlantısı kullanılarak kolaylıkla müdahale edilebilmektedir.
Bina otomasyon sistemleri fabrikalarda, lüks villalarda, otellerde, alışveriş merkezlerinde, stadyumlarda, yüksek modern yapılarda, evlerde, plazalarda ve hastaneler gibi büyük endüstriyel tesislerde, tesislerin yapılarına bağlı olarak bina soğutma ve havalandırma sistemleri, ısıtma sistemleri, aydınlatma sistemleri, jeneratör, Vav sistemler ve otopark CO gaz izleme sistemleri gibi birbirinden farklı elektromekanik sistemlerin tek bir koldan kontrol edilerek raporlama yapılmasını sağlayan sistemler bütünüdür.
Akıllı Ev ve Bina Otomasyon Sistemleri Kullanım Alanı Nedir?
Günümüzde teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve her geçen gün daha da ileriye gitmesi akıllı ev ve bina otomasyon sistemlerinin de kendini daha da geliştirmesini sağlamaktadır. Bu sistemler hem insan hayatını hem de iş gücünü oldukça kolaylaştıran sistemlerdir. Yeni binaların hemen hemen hepsinde bulunan bu sistem hayatımızın olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yerini almaktadır.
Akıllı ev ve bina otomasyon sistemleri sayesinde insanlar evlerini ve işyerlerini giriş sağlamadan güvenlik kameraları sayesinde kolaylıkla izleyebilmektedirler. Bu sistemlerin bilgisayar ve cep telefonlarından yüklenen uygulamalar sayesinde kontrol edilmesi büyük avantajlar sağlamaktadır. Hırsızlık ya da yaşanabilecek herhangi bir sorun ile ilgili olarak ön müdahale yapılabilmesini kolaylaştıran bu sistemler günümüzde yoğun olarak tercih edilmektedir.
Akıllı ev otomasyonu, evinizde yer alan her türlü kontrol cihazlarına nerede olursanız olun mobil cihazınızdan kolaylıkla ulaşmanızı sağlayan bir sistemdir. Örnek vermek gerekirse bu sistem ile evinizde mevcut olan ışıkları, ısıtma ve soğutma sistemlerini, ev aletlerini kontrolünüz altında tutmanızı ve onlara hâkim olmanızı sağlamaktadır.
Oda Kontrol Ünitesi Nedir?
Bina yönetim sistemlerinin yönettiği sistemlerin kullanıcı bazında izleme ve kontrolüne olanak sağlayan cihazdır. Kullanıcı dostu arayüzleri ve kolay yönetimleri sayesinde oda kontrol üniteleri, BMS sistemlerinin kullanıcıya dönük sayılı ürünlerdendir. Farklı sistemlerin cihazlarını da kontrol etme şansı veren otomasyon sistemi oda kontrol cihazları, enerji tasarrufu ve kullanıcı dostu özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Oda kontrol ünitesi, farklı oda düzenine sahip otel odaları, hastane odaları, rezidans veya apartman daireleri, yurt binaları ya da perakende mağazaları için tasarlanmış bir konfor ve yönetim aracıdır. Oda kontrol ünitesi ile giriş kontrolü, aydınlatma, ısıtma, soğutma açılıp kapatılabilir, ışığın seviyesi ayarlanabilir, perde açılıp kapatılabilir ya da yerden ısıtma kontrolleri yapılabilir. Böylece kullanımdaki odalar birer “akıllı oda” haline gelir ve konuklar kendi ihtiyaçlarına göre bir oda ortamı oluşturmak için yönetim ile kolayca iletişime geçebilirler.
Oda Kontrol Ünitesi Nasıl Çalışır?
Oda kontrol ünitesi adı üstünde bir odanın kontrol edilebilmesi için kullanılan ünitedir. Farklı oda düzenine sahip, çok odalı binalarda kullanımı yaygınlaşan oda kontrol ünitesi ile bir konfor ortamı yaratıldığı gibi ayrıca odayı kullanan kişilerin odada tam bir hakimiyet kurmasını da sağlar. Öte yandan bu sistem odanın içinde bulunduğu hastane ya da otel gibi işletmelerde yönetim aracı olarak kullanılır.
Oda kontrol ünitesi, söz konusu herhangi bir odada her şeyin birbirine bağlı olduğu bir sistem ortaya çıkarır. Söz konusu bu ünite aracılığıyla, panel, perde, kapı zili, lamba, fan ve klima, sıcak /soğuk su ve benzeri gibi farklı hedef ve ekipmanlar kontrol edilebilir ve izlenebilir.
BMS sistemindeki entegre çözümler sayesinde binanın enerji verimliliğine önemli katkıda bulunabilmektedir. Üzerilerindeki LCD ekran veya gösterge ekranı ile direkt olarak kontrolöre bağlı değerleri değiştirme imkanı sunan oda kontrol üniteleri misafirlerin konforu için önemlidir. Gelişen teknolojilerle beraber, belirli senaryo imkanı da sunan oda kontrolörleri akıllı bir yapı sayesinde kullanıcıların minimum etkisiyle istenilen koşulları otomatik olarak sağlamaktadır.
Vana ve Servomotor Nedir?
Bina otomasyon sistemlerinde, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde kontrolü sağlamak adına vana ve vana motorları kullanılmaktadır. Vana çeşitleri, ihtiyaca göre belirlenirken iki yollu veya üç yollu kontrol vanaları bulunmaktadır.
Vana ve Servomotor Nasıl Çalışır?
Vanalar ve vana motorlarının boyut ve fonksiyon uyumları olması gerekmektedir. Montaj kolaylığı ve hassas konumlandırma açısından vana ve servomotor seçimlerinde dikkatli olmak gerekmektedir. Servomotorlar, vananın mil kısmına kelepçeyle bağlandıktan sonra vidalanarak monte edilir. Servomotor fiyatları ve vana fiyatları marka ve özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Belimo, Ontrol, Loytec, Centraline by Honeywell gibi markaların damper motorları bulunmaktadır.
Vana modelleri arasında, iki yollu flanşlı vana, iki yollu dişli vana, üç yollu dişli vana, üç yollu flanşlı vana bulunurken; vana motorları arasında yüzer ontrol vana motoru, oransal kontrol vana motoru, elektrotermal vana motoru bulunur.
Besleme ve Basınçlandırma Fan Sistemleri Nedir?
Besleme ve basınçlandırma fanları, tesisteki havanın doğru akışını ve yönlendirilmesini sağlayana önemli bir otomasyon sistemi ürünüdür. Yangınla mücadele kapsamında da MBF olarak da kısaltılan ürünlerde duman tahliyesi ve aşırı basınç sistemi amacıyla kullanılır. Yönetmelikler (89.madde) gereği aşağıdaki koşulları sağlayan tüm binalarda yangın merdiveni basınçlandırma sistemi kurulması zorunludur:
1- Konutlar hariç olmak üzere, bütün binalarda, merdiven kovasının yüksekliği 30,50 m’den fazla ise.
2- Bodrum kat sayısı 4’den fazla olan binalarda bodrum kata hizmet veren kaçış merdivenleri.
3- Yapı yüksekliği 51,50 m’den fazla olan konutlar.
4- Acil durum asansörü kuyuları.
Besleme ve Basınçlandırma Fanı Nasıl Çalışır?
Besleme ve basınlandırma fanlarının farklı çalışma prensipleri ve amaçları bulunmaktadır. En çok kullanılan basınç fan sistemi, yangın merdivenleri ve hollerinde kullanılan ters basınçla bu alana duman ve yangın girişini engelleyen sistemdir. EC hücreli fanlar, AC hücreli fanlar, aksiyal hücreli fanlar, asansör basınçlandırma fanları ve çatı tip aksiyal fanlar bu ürünlerin başlıca çeşitleridir. Bu fanların kontrolü de, BMS sistemindeki sensörler yardımıyla yapılmaktadır. Fanların, otomasyon kontrolörleri ve BMS yazılımı üzerinden kontrol edilerek yangın algılama sisteminden veya diğer zayıf akım sistemlerinden gelecek bilgiye göre hareket etmesini sağlanmalıdır.
HVAC Kontrol Cihazları Nedir?
HVAC (heating,ventilation and air conditioning) olarak geçen Türkçe’ye iklimlendirme olarak geçen kontrol cihazları ortamın hava kalitesinden ve iklim yapısından sorumludur. HVAC kontrol sürücüleri sayesinde enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Yüksek performanslı sürücüleri sayesinde diğer sistemlerle de entegrasyon kabiliyetleri bulunmaktadır.
HVAC Kontrol Cihazları Nasıl Çalışır?
Programlanabilir elektronik kontrol cihazlarının üzerinde analog giriş, analog çıkış, dijital giriş ve dijital çıkışlar bulunmaktadır. Marka ve modele göre bu giriş/çıkış adetleri değişmektedir. Binanın boyutuna veya kontrol edilecek alandaki cihazların adedine göre doğru HVAC kontrol cihazı seçilmelidir. Ethernet, RS-485, RS-422 gibi ara yüz bağlantı opsiyonlarıyla bina altyapısındaki cihazlara bağlantı imkanı sunulmaktadır. Karmaşık projelerin yönetimi farklı protokollerin beraber programlanmasını sağlayan ara yüzler sayesinde kolaylaşmaktadır.
Merkezi Kontrol ve İzleme Yazılımları Nedir?
Merkezi kontrol ve izleme yazılımları, üst düzey bir süreç denetleme yönetimi ve kontrolü sağlamak için bilgisayar, ağa bağlı veri iletişimi ve grafik İnsan Makine Arabirimleri (HMI) kullanan bir tür işlem kontrol sistemi mimarisidir. Merkezi kontrol ve izleme yazılımları, endüstriyel proses tesisi ve ekipmanları ile etkileşim kurmak için programlanabilir lojik kontrolörler (PLC) ve PID kontrol cihazları gibi diğer cihazlarla iletişim kurar .
Merkezi kontrol ve izleme yazılımları, kontrol sistemleri mühendisliğinin büyük bir bölümünü oluşturur . SCADA (Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama) sistemleri gerçek zamanlı olarak analiz edilen bir işlemden bilgi ve veri parçaları toplar. Çeşitli HMI’larda toplanan verileri temsil etmenin yanı sıra verileri kaydeder. Bu, proses kontrol operatörlerinin uzak bir yerden bile sahada olup biteni denetlemesini sağlar. Ayrıca operatörlerin HMI ile etkileşerek bu süreçleri kontrol etmelerini sağlar.
Termostat Nedir?
Termostat, Isıtma veya soğutma sisteminizin bir parçası olan ve evinizdeki sıcaklığı sessizce ölçen ve daha sonra ısıtma veya soğutmanın etkinleştirilmesi gerekip gerekmediğine karar vermeye yarayan bir cihazdır.
Termostat 17. yüzyılda icat edildi ve bir cıva termometresinde bulunan bir amortisör kapağına bağlı bir şamandıradan oluşuyordu. Termometredeki cıva belirli bir seviyeye ulaştığında, şamandıra hareket eder ve damperin kapanmasına neden olurdu. Basit bir cihaz olmasına rağmen, modern termostatların yolunu açtı.
Günümüz termostatları, onlara yardımcı olacak çok daha fazla teknolojiyle aynı tür işleri yapar. Günümüzün termostatı, sıcaklık sensörü ile birlikte gelen ısı ile etkinleştirilen bir anahtardır. Bu anahtar açılır veya kapanır, ısıtma ve soğutmadan sorumlu elektrik devresinin tamamlanmasına veya kesilmesine neden olur.
Termostatlar mekanik veya elektronik olabilir. Her ikisi de iç ortam sıcaklığını yakından kontrol etmekten sorumludur, ancak farklı bir şekilde çalışır. Ve bazı termostatlar o kadar gelişmiş ki bir akıllı telefon veya İnternet bağlantısı kullanılarak uzaktan kontrol edilebiliyor.
Termostat Nasıl Çalışır?
Termostatlar termal genleşme prensibi üzerinde çalışır. Bu prensip, elektrik devresinin kapatılmasını veya açılmasını yönetir. En yaygın mekanik termostat tipleri bimetalik şeritleri veya gazla doldurulmuş körükleri kullanır. Dijital termostatlar aynı prensibi kullanırken, her şey bir çip ve dahili mini bilgisayar tarafından kontrol edilir.
Bir termostat, fanı ve AC’yi ne zaman açması veya ısıtması ve kapatması gerektiğini belirlemek için sıcaklık kullanır. Aslında bir ışık anahtarı gibi çalışır, ancak sıcaklığı ve denklemi içerir (fanı, ısıyı ve soğutmayı ne zaman açıp kapatacağını belirlemesine yardımcı olmak için). Tipik bir termostatta bir sıcak tel, ortak bir tel, fan üfleyiciye bağlanan bir tel ve ısıtma ve soğutma için HVAC (iklimlendirme) sisteminize bağlanan teller bulunur. Ayrıca, yardımcı ısı, acil durum ısısı, iki aşamalı ısıtma veya soğutma gibi şeyler için ek kablolar veya ayrı veya bağımsız AC veya ısıya sahip sistemler için kablolar da olabilir.
Akıllı termostatlar, evdeki Wi-Fi’ye de bağlanmaları dışında benzer şekilde çalışır. Bu, eşlik eden bir uygulama kullanarak termostatın ayarlarını uzaktan değiştirmenize olanak tanır. Uygulamaya bir sıcaklık ayarı girdiğinizde, bu ayarı Wi-Fi ağınız üzerinden termostata iletir ve daha sonra termostat bu sinyali üfleyiciye ve HVAC sistemine gönderir. Google Home gibi akıllı bir hoparlör kullandığınızda ve “OK Google, sıcaklığı 30 dereceye ayarlayın” dediğinizde, Google Home uygulaması komutu, Wi-Fi ağınızdan termostata giden termostatın eşlik eden uygulamasına iletir.