123a9a85-516b-430a-b844-1ca109f209e2
TV Çözümleri

TV Çözümleri

TV Sistemleri Nedir?

Televizyon izleme ihtiyacını aslında gelişmiş TV sistemleri üzerinden sağlarız. TV sistemleri nedir, merkezi TV sistemi nasıl kurulur, TV sistemleri nelerdir gibi farklı soruların yanıtlanacağı bölümler aşağıdadır. Farklı altyapı ve maliyete sahip farklı televizyon görüntüleme çözümleri bulunmaktadır. Uydu alıcı (receiver) vasıtasıyla veya ihtiyaç olmadan yayının televizyona aktarılmasıdır. TV sistemleri çözümlerinde fark yaratan konu receiver,decoder gibi ara cihazların kullanıp kullanılmaması veya uyduyla televizyon arasındaki kablolama tipi konularda farklılık göstermektedir. Günümüzde TV çözümleri, koaksiyel, fiber veya hibrit yapıda kabloyla taşınarak teknoloji yenilik sırasına göre receiver sistem, analog sistem, MATV (master antenna television), SMATV(satellite master TV), WEBTV (TVIP veya internet televizyonu) ve IPTV(internet protocol TV) olarak ana kategorilere ayrılmaktadır.

 

TV Sistemleri Nasıl Çalışır?

Hangi TV sistemi seçmeliyiz, neden merkezi uydu tv sistemi gibi seçim yapmanız gereken sorular için TV sistemlerinin nasıl çalıştığını öğrenmek faydalı olacaktır. Uydudan ve havadan iletilen sinyallerin çanak anten vasıtasıyla alınarak yayınlanmasını sağlar. Receiver TV sistemiyle tüm uydudaki kanallar izlenebilirken analog ve QAM(7 – 860 MHz arası çalışan RF Dijital yayın demektir) dijital sistemle sınırlı sayıda kanal izlenmektedir. TV RF sistemleri genellemesine bakarsak, dijital QAM, analog QAM, terrestial TV ve headend TV sistemleri yer almaktadır. Bunların yayında çanak anten teknolojisini incelersek de, merkezi çanak anten TV sistemleri, motorlu çanak anten sistemleri, fiber optik ile dağıtım sistemleri, sabit çanak anten tv sistemleri bulunmaktadır.

Daire veya odadaki tüm televizyonlardan izlenmesini sağlayan merkezi TV (SMATV sistemi) günümüzde daha çok tercih edilen televizyon çözümlerindendir. Bunu yaparken (farklı oda veya televizyon görüntü verilmesi) ek bir maliyete girilmemesi de avantajlarındandır.

 

TV Sistemleri‘nin Teknik Özellikleri Nelerdir?

TV sistemlerinde ihtiyaca göre teknoloji seçimi ile başlayan süreç projelendirme ve sonrasında sahada montaj/uygulama servisleriyle son aşama olan devreye alma sürecine kadar gelir. Bu açıdan anten ayarları ve tv sistemi kurulumu, frekans seçimi ve anten kayıt işlemleri gibi farklı merkezi tv sistemi kurulumuyla sonuçlanır. Merkezi tv sistemi fiyatlarını da etkileyen tüm bu seçimler için bütçe ve kullanım amacı da teknik gereksinimleri yönlendirir. TV sistemi projelendirmesi sırasında her kata TV panosu koyulması sinyal kaybını azaltarak ana hattın verimliliğini arttırmaktadır.

Merkezi anten kablosu ve anten yerleşim açısı ve montaj yapılan yerin önemi büyüktür. Sonrasındaki televizyon arıza ve servis taleplerini, kurulum aşamasındaki profesyonel bir süpervizörlükle minimuma indirebilirsiniz. Merkezi sistem uydu kablosunun izlediği güzergah ve dağıtım yapısı, projelendirme aşamasında öngörülen şekilde sahadaki uygulamayla uyuşursa, tv merkezi sistemin sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar. Kaskatlı (cascade) multiswitch nedir diye sorarsanız, çıkış sayısının yetmediği durumlarda ilave olarak eklenerek tv sayısına göre çıkış sayısı da arttırılmış olur. Merkezi TV sistemleri sayesinde eskiden oluşan balkonda ve çatıdaki çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliği en aza indirilerek farklı TV uygulamalarının tek noktadan yönetimi sağlanır. Otel, rezidans, hastane gibi çoklu yaşam komplekslerinde görüntü prestiji de önemlidir.

 

TV Sistemleri‘nin Kullanım Alanı Nedir?

Merkezi tv sistemleri günümüzde insanın barındığı her yerde kullanılmaktadır. Elektrik kadar televizyona da ihtiyacın arttığı düşünülürse, tv merkezi sisteminin kullanım alanları çok genişlemiştir:

  • Site, lojman ve rezidans gibi yerleşim alanlarında,
  • Pansiyon, Motel, Otel ve tatil köyü gibi turistik tesislerde,
  • Sağlık ocağı, Hastane, Huzurevi,
  • Her boyuttaki eğitim tesisi (anaokulu, yüksekokul, üniversite, kurs merkezi gibi çok odalı yaşam alanlarında) ,
  • Havalimanı,
  • Kamu kuruluşları,
  • İş merkezleri,
  • Fabrika ve sektör fark etmeksizin üretim yapan endüstriyel tesis,
  • Ulaşım araçları (taksi, metro, tren, otobüs, uçak vb.),

 

Hangi Markalarla Çalışıyoruz?

TV Sistemlerinde İspanyol menşeili marka olan ve Türkiye’deki merkezi TV sistemleri pazarının önemli bir bölümüne sahip olan ALCAD markasıyla çalışmaktayız.

IPTV Sistemleri Nedir?

IPTV nedir, IPTV avantajları nelerdir, IPTV farkı nedir gibi soruarın cevabını alacağınız kategori alt başlıklarına göre bulabilirsiniz. Internet Protocol Television anlamına gelen IPTV , görüntüyü (merkezi uydu sistemlerinde olduğu gibi) uydudan alarak TV yayınını gerçekleştiren kullanıcılara hızlı internet altyapısı üzerinden dağıtım yapan sistemin adıdır. Yüksek çözünürlükle sağlanan bu görüntünün püf noktası, verinin müşteri odalarına veya televizyonlarına dağıtım sırasında koaksiyel kablo yerine uydu-IP gateway cihazları ile IP formatına çevrilip her televizyona görüntü iletilmesidir. IP TV sisteminde kaliteli yayın ve interaktif özellikler diğer televizyon ve uydu sistemlerinden en büyük farkıdır. İnternet üzerinden çalışan Turkcell TV+ ile klasik yayıncılık yapan Digiturk arasındaki farkı karşılaştırma şansınız varsa bile basit bir seviyede de olsa, yayın kalitesi arasındaki farkı gözlemleyebilirsiniz. IPTV, geniş bant internet bağlantısı üzerinden yayın yapabilen profesyonel olarak yönetimi sağlanabilen kurumsal TV hizmetidir.

 

IPTV Sistemleri Nasıl Çalışır?

IPTV, internet (LAN) altyapısı üzerinden çalıştığı için internet hız testi ve kablolama ve devreye alma işçiliği önemli bir elementtir. ip tv de set top box (STB) dahili olarak barındıran televizyonlar sayesinde otomatik olarak ağ üzerindeki iptv yayınlarına ulaşırlar. Otel televizyonları modellerinin bir çoğunda (LG, Samsung, Philips vb.) STB alıcılar sayesinde IPTV kurulumu daha da kolaylaştırmıştır. Tercih edilen yeni nesil Smart TV televizyonlarında, HDMI girişine ve kullanılan HDMI kablosuna da dikkat edilmelidir. SMATV ve IPTV arasındaki farkları işleyerek aslında sistemin nasıl çalıştığını da kolayca anlayabiliriz. SMATV ‘deki kanal sınırlaması IPTV ‘de bulunmamaktadır. SMATV ‘de yayın kalitesi mesafe ve kablo kalitesine göre düşüş gösterirken, IPTV ‘de yayın her noktada stabil ve aynı kalitede izlenebilir.

SMATV Sistemleri Nedir?

SMATV sistemlerinin Türkçe karşılığı “Merkezi Uydu Anten Sistemi“dir. Çoklu TV izleme noktalarının bulunduğu hastane, toplu konutlar,  yüksek katlı konutlar, oteller, alışveriş merkezleri veya okullar gibi alanlarda tercih edilen sistemlerdendir. Merkezi anten sistemi ile alınan karasal ve uydu, analog ve dijital yayınların tüm izleme noktalarına belirli standartlarda taşınmasını sağlayan hizmettir.

Bu sistem yoğun nüfuslu kentsel alanlarda uydu yayınlarının alınmasında en etkili ve ekonomik yöntemdir. Binanın cephelerinde veya çatısında çok sayıda bireysel çanağın kullanılması ile ortaya çıkacak görüntü kirliliğini önleme işlevi de bulunan sistem binanın inşaat aşamasında yapıldığı takdirde sorunsuz bir hizmet ortaya çıkar. Kullanıcı televizyonunu sisteme bağlar ve izlemeye başlar.

SMATV, “Uydu Ana Anten Televizyonu” anlamına gelir ve bir kablolama ağına dağıtım için tek bir entegre kablo sinyali oluşturmak için birden fazla uydu ve yayın sinyali kullanan bir sistemi ifade eder. 

 SMATV’nin amacı, sadece TV kanalları değil FM kanalları da olmak üzere birden fazla televizyona kanal sayısını ve türünü sağlamak ve kontrol etmektir. 

Smatv sistemi birden fazla uydu sinyali, yayın sinyali, video sinyalleri, ses sinyalleri ve dekoder sinyallerinin tek bir entegre kablo ile tüm özel iç ünitelere dağıtılması anlamına gelir.

 

SMATV Sistemleri Nasıl Çalışır?

Uydu çanak ve antenleri, belirli kanallara uyarlanmış belirli bir elektronik ekipmana bağlanır ve daha sonra bunları tek bir kablo sinyaliyle bir araya getirir ve bir dengede tüm iç üniteye dağıtılır.

SMATV’nin avantajı, binasındaki tüm evlerin ya da odaların kurulu uydu antenini paylaşabilmesidir ve her kullanıcı için ayrı bir anten ihtiyacını ortadan kaldırır. Smatv 50 kullanıcısı olan 5 katlı binada da, binden fazla kullanıcısı olan 50 katlı bir binada da rahatlıkla çözüm sağlayan bir sistemdir.

Televizyon kanal sayısının çok fazla olması gereken binalarda; SMATV sistemi olarak Multiswitch adı verilen “Merkezi Uydu Santralı” kullanılır. Bu sistemde, uydu sinyalleri multiswitch cihazı üzerinden dağıtılır. Multiswitchler  binadaki   Smatv’yi kullanacak dairelerin yoğunluk durumuna göre her kata veya belirli katlara konularak yayın buradan dairelere dağıtılır.

Merkezi Uydu Sistemi Nedir?

Merkezi uydu sistemi; yaşam merkezlerinin hd, dijital, 4K ultra hd uydu yayınlarından toplu olarak faydalanmaları için tek bir merkeze kurulan ve bu merkezden her bir dairenin yayın almasını sağlayan sistemlerdir. Bu sistemler bir nevi çanak kirliliğinin önüne geçmektedir.

Merkezi uydu sistemlerinde dijital uydu alıcısı bulunan her daire TÜRKSAT uydusundan yayın yapan 250’den fazla olan Türk kanalını izleme imkanına sahiptir. Bunun yanında ayrıca Hotbırd uydusundan yayın yapan pek çok yabancı kanalı üstün dijital görüntü imkanı ve ses kalitesinde seyredilebilmektedir. Şifreli yayınlar haricinde bu yayınların her biri ücret ödenmeden seyredilebilmektedir.

Merkezi uydu sistemi kullanımı öncesi belli başlı işlemlerin yerine getirilmesi ve kontrollerin sağlanması gerekmektedir. Bu sistemlerde öncelikle kanal ayarlamaları yapılmaktadır.

Kanal ayarlamada merkezi uydu sistemi TV bağlantısı yaparken bireysel uydu sisteminden farklı olarak diseqc ayarlarının yapılması oldukça önemlidir. Kanal ayarlamaları yapılmadığı takdirde uydu alıcısına sinyal ulaşmayacağı için kanal arama yapılsa bile sinyal olmayacağı için kanalları bulamazsınız.

Merkezi uydu sistemi nasıl kurulur diye merak edecek olursanız öncelikle bu sistem için kurulum yapacak olan firma ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise merkezi uydu sistemi yetkili servisi tarafından sisteme uydun olan kablolama ve çanak anten kurulumu yapılmaktadır.

Piyasada yer alan merkezi uydu sistemi fiyatları fonksiyonel özelliklerine ve kalitelerine göre değişiklik göstermektedir. Merkezi uydu sistemi fiyat teklifi almak için firmamız ile iletişime geçebilir ve müşteri temsilcilerimizden detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.

 

Merkezi Uydu Sistemi Nasıl Çalışır?

Merkezi uydu sistemi çalışma prensibine bakacak olursak öncelikle bu sistemde yer alan ekipmanlar çanak anten, santral (Lnb), tv uydusu kablosu, uydu santrali ve sat prizdir.

Uydudan gelen verici dalgaları değişik çapta ve boyutlarda olan çanak anten tarafından Lnb’ye iletilmektedir. Santral Lnb, uydudan çanak antene gelen verici dalgalarını toplayarak uydu sinyalini merkezi uydu santraline, sinyali taşıma görevini üstelenen tv uydu kablosu ile ulaştırmaktadır.

Sonrasında ise antenden gelen sinyaller uydu santralinde toplanmakta ve dairelerin her birine tv uydu kablosu yardımıyla ayrı ayrı sinyal yollamaktadır. Bu sayede de her daire santralden sat prize bağlanmış olan kablo ile aldığı sinyal sayesinde birbirinden bağımsız olarak uydu yayınlarını izleyebilmektedir. 

Sosyal Medyada Biz:

Hizmet Verdiğimiz Alanlar

× Whatsapp Hattı