Adreslenebilir Yangın Algılama Sistemleri
Adreslenebilir Yangın Algılama Sistemleri Nedir?
Adreslenebilir yangın algılama sistemleri; büyük ve orta ölçekli projeler ile akıllı binalarda yoğun olarak kullanılan ve yangının nereden çıktığını noktasal olarak tespit edebilen sistemlerdir.
Bu sistemlerde yer alan sıcaklık, optik duman, ışık tipi duman ve multisensör dedektörler sayesinde olası bir yangını etkin ve hızlı bir şekilde algılayabilmekte ve müdahale edilmesini sağlamaktadır.
Bilindiği üzere yangın algılama sistemleri meydana gelebilecek olası tüm yangınların en hızlı şekilde algılanmasını ve kısa bir süre içinde gerekli olan tedbirlerin alınabilmesi için zaman kazanılmasını sağlayan sistemlerin başında gelmektedir.
Adreslenebilir Yangın Algılama Sistemleri Nasıl Çalışır?
Adresli yangın algılama sistemleri çalışma prensibine bakacak olursak bu sistemler adres bazında algılama yapmaktadır. Sistemde bulunan adreslenebilir yangın dedektörü, buton ve 3. Parti tamamlayıcılar tek bir loop(Çevrim) üzerine bağlanmaktadır.
Kontrol panelinden çıkan sistem kablosu, saha elemanlarına girdi-çıktı yapmakta ve sonrasında ise tekrardan kontrol paneline geri dönmektedir. Sistem uygulamasında bir loop üzerine EN54 normlarında 127 adet eleman bağlanabilmektedir. Ayrıca panel kapasitesine göre EN normları dışına çıkıldığı takdirde 200 adete kadarda eleman bağlantısı yapılabilir.
Binalar tek bir loop üzerinden olduğu gibi kolayca kontrol edilebilmektedir. Sistemde bulunan loop üzerine bağlanan tüm dedektör, buton ve modül gibi saha elemanlarının her birinin bir adresi bulunmakta ve kontrol panelinden izlenmektedir.
Buton, dedektörler ve diğer saha elemanları altlarında yer alan minyatür kodlama anahtarlarıyla tek tek ya da marka değişikliğine göre adresleme cihazıyla adreslenmektedirler. Sonrasında ise elemanlardan alınan alarm ya da hata gibi her türlü bilgiler kontrol panelinden görülebilmektedir.
Bu sistemler olası yangın ya da arıza durumunda tüm lopların bağlı olduğu kontrol paneline gerekli bildirimleri yaparak uyarıda bulunmaktadır. Adreslenebilir yangın algılama sistemleri mekanik sistemlere entegre edilebilen ve geliştirilebilen sistemler olduğu için kompleks yapılarda yoğun olarak tercih edilmektedir.
Adreslenebilir Yangın Algılama Sistemlerinin Kullanım Alanı Nedir?
Adreslenebilir yangın algılama sistemleri; noktasal olarak yangın algılaması yapabilen sistemlerdir. Bu özelliği sebebi ile genellikle yüksek ve kompleks yapılarda tercih edilmektedir. Bu sistemler mekanik sistemlere entegre edilebilen ve geliştirilebilen sistemler olduğu için kompleks yapılarda yoğun olarak kullanılmaktadır.
Adresli yangın algılama sistemleri yangının ve olası hatanın nereden kaynaklandığının tespit edilmesine izin veren sistemlerdir. Yüksek katlı yapılarda meydana gelebilecek olan yangınların hangi katta ve hangi sebep ile meydana geldiğini izleme kontrol tekniği sayesinde net olarak gösterebilme özelliğine sahiptir. Dedektörler ve modüller ile aynı loop hattına bağlanabilen adresli yangın algılama sistemleri meydana gelen yangın öncesi ve sonrası için tasarruf sağlamaktadır. Bu sebeple çok katlı binalarda kullanılan ve en yaygın olan sistemlerdir.
Gaz Algılama Sistemleri Nedir?
Meskenlerden iş yerlerine ve devasa imalat tesislerine dek, hemen hemen her yerde yaygın bir şekilde kullanılan gaz, ısınma ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji konusunda vazgeçilmez bir hâle gelmiştir. Doğru, verimli ve dikkatli kullanıldığında son derece kullanışlı olan bu enerji, gerekli önlemler alındığında aynı zamanda en güvenli enerji çeşitlerinden biridir. Gaz algılama sistemleri ise işte tam da bu ihtiyaçtan doğmuştur.
Özellikle büyük kapasiteyle çalıştırılan endüstriyel alanlarda, ortamda gaz birikmesi varsa bu durumu hemen tespit eden ve istenmeyen durumların önüne geçilmesini sağlayan sistemlere gaz algılama sistemleri denir. Günümüzde çok önemli bir rol oynayan bu sistemler sayesinde yangın, patlama veya zehirlenme gibi pek çok risk bertaraf edilir ve böylece can ve mal kaybı ile olası yaralanmalar engellenebilir. Bu süreçte aktif rol oynayan panellere bildirim ileten bu mekanizma, üretim yerlerini ve profesyonel alanları gaz kaçağı başta olmak üzere, gaz kaynaklı tehlikelere karşı uyarması nedeniyle hayati bir konumdadır. Zarar vermesi muhtemel gazlar gaz algılama dedektörleri yoluyla saptanır ve alanda bulunanlar zaman kazanır.
Gaz Algılama Sistemleri Nasıl Çalışır?
Gaz algılama sistemleri devreye girdikleri alanlarda patlayıcı, yanıcı veya zehirlenmeye yol açacak türden bir gaz; öngörülen seviyelerin üzerinde bir yoğunluğa ulaştığında havalandırma sistemlerinin otomatik olarak çalışmasını sağlar. Ayrıca, gaz akışını kesmek amacıyla vanaları kapatır, sesli ya da ışıklı ikazlarla alanda bulunanların dikkatini çeker. Bu sayede, söz konusu mekânlarda bulunan insanların tahliyesi de kolaylaşır ve ideal zaman yaratılmış olur.
Netser Grup ve Netwell sektöründeki derin tecrübesi ve alanında uzman ekibiyle birlikte, satış sürecinde ve satış sonrasında da üst düzey hizmet kalitesini sürdürmektedir. Uluslararası sertifikalara sahip olan, Türkiye ve Avrupa Birliği normları doğrultusunda üretilmiş Honeywell, Siemens, Drager ürünleri; gaz algılama, proses gaz analiz ve sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin yanı sıra; endüstriyel iş güvenliği ekipmanları ve yanma teknolojileri konularında da yaratıcı mühendislik çözümleri sunmaktadır.
Hava Örnekleme Sistemi Nedir?
Gazlar, buharlar, tozlar ve liflerden kaynaklanan hava kaynaklı tehlikelerin tümü, akciğerleri, böbrekleri ve karaciğeri etkileyen potansiyel olarak hayatı tehdit eden hastalıklara neden olabilir. Hava örnekleme sistemi, çalışanların bu potansiyel hava kaynaklı işyeri tehlikelerine maruz kalmasını izlemek için hayati bir yöntemdir.
Hava örnekleme sistemi, bir fırında un tozuna maruz kalmadan fabrikada kimyasal buhar maruziyetine kadar hemen hemen her endüstriyle ilgilidir. Her yıl binlerce kişi yaptıkları işin sebep olduğu hastalıklardan ölmektedir. Buna karşın ölümcül yaralanmalar nedeniyle işyerinde ölenlerin sayı 100 kat daha düşüktür.
Havadaki kirleticilerin konsantrasyonunu sürekli ölçerek işçilerin maruziyetini azaltmak için adımlar atılabilir, böylece astım ve ayrıca mesleki kanserler gibi kronik solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yardımcı olunabilir.
Hava örnekleme sistemi, işyeri veya çevresel havanın düzenleyici standartları karşıladığından emin olmak ve İşyerinde Hijyen ve Sağlık ve Güvenlik profesyonellerinin çalışanların havadaki tehlikelere maruziyetini değerlendirmelerine yardımcı olmak için yapılır.
İşyerine Maruz Kalma Sınırları (WEL’ler) olarak tanımlanan limitler bulunmaktadır ve bu limitler bir çalışanın 8 saatlik vardiya gibi belirli bir süre boyunca maruz kalabileceği tehlikeli havadan kaynaklanan maddenin maksimum konsantrasyonunu belirler.
WEL’ler, tehlikeli maddelerin bulunduğu bir ortamda çalışan ve statik / çevresel değil, kişisel örneklemeye dayanan herkes için geçerlidir. Sağlık İçin Tehlikeli Maddelerin Kontrolü Yönetmelik ile belirlenir.
Adreslenebilir Yangın Alarm Saha Cihazları Nedir?
Geleneksel sistemler, her bir alana (bölgeye) ayrı ayrı monte edilen radyal algılama devreleri ve tüm tesislerde en az iki siren devresi kullanır. Cihazlar, kontrol paneline sinyal vermek için farklı direnç seviyeleri (yük) kullanan basit iki durumlu (açık / kapalı) cihazlardır.
Adreslenebilir yangın alarm saha cihazları, genellikle bir döngü (veya halka) şeklinde tek bir devrede bir dizi algılama ve alarm cihazını ayrı ayrı izlemek ve kontrol etmek için ‘veri iletişim teknolojisini’ kullanır. Her cihaza benzersiz bir kimlik numarası (adres) verilir ve kontrol paneli, bir algılama cihazı için konum metni, bölge bilgisi, alarm tipi vb. İle veya bir alarm veya çıkış cihazının ne zaman ve nasıl tetikleneceğine uygun şekilde yanıt verecek şekilde ayarlanabilir. Adresleme, yumuşak adresleme olarak bilinen karmaşık ‘Otomatik Adresleme’ sistemlerinden, elde tutulan programcılar aracılığıyla, ‘sabit adresleme’ olarak bilinen her cihazdaki basit dil anahtarı ikili kodlamasına kadar değişir.
Tespit cihazları alarm koşullarına daha iyi ve bazen ayarlanabilir hassasiyet sağlamak için genellikle ‘analog teknoloji’ kullanır. Bunun eski stil ‘analog iletişim’ ile bir ilgisi yoktur, ancak her sensörün (örneğin duman) değişken bir sinyal gerilimini analizi sağlamak için dijital bir sayıya dönüştürme biçimi ile ilgilidir.
Adreslenebilir Yangın Alarm Uyarı Cihazları
Adreslenebilir yangın alarm uyarı cihazları, panelde sonlanan ve cihazlar arasında daha gelişmiş iletişime olanak sağlayan “loop” kablolarını kullanır. Yangın detektörü, manuel kırılma noktası, siren veya bir döngüye takılan işaret gibi her cihaza bir adres ve yangın alarm kontrol panelindeki bir ekranda görüntülenebilen açıklayıcı bir metin verilir. Cihazlar gereksinimlerini karşılamak için programlama veya konfigürasyon yoluyla bölgelere gruplandırılabilir, ancak adreslenebilir bir yangın alarm sistemi ayrıca Konvansiyonel sistemlerde bulunmayan neden-sonuç kuralları gibi güçlü özellikler sunar.
Ağ oluşturma açısından, uzak ekran ve uzaktan kumanda panelleri kullanılabilirken, çok büyük sistemler oluşturmak için ana kontrol panelleri de bağlanabilir ve genellikle uzaktan yönetim için İnternet bağlantısı seçenekleri vardır. Adreslenebilir sistemler genellikle, bir sensörün hassasiyeti veya bir siren tarafından kullanılan ton gibi, döngü cihazlarının yapılandırılabilir seçeneklerini doğrudan kontrol panelinden manipüle edebilir. Bu yangın alarm sistemleri, daha gelişmiş özellikleri nedeniyle Konvansiyonel yangın alarm sistemlerinden daha pahalıdır, ancak çok daha fazla esneklik ve kontrol sağlar.
Adreslenebilir Yangın Alarm Uyarı Cihazları Nasıl Çalışır?
Adreslenebilir yangın alarm uyarı cihazları yangına yol açabilecek bir olayın meydana geldiğini tespit etmek için otomatik fonksiyonları kullanır. Bir yangın sensöründen (duman, ısı veya karbon monoksit dedektörü) bir sinyal alırlar ve otomatik olarak yangın alarm paneline iletirler.
Kablosuz sistemlerde, dedektörlerden kontrol paneline gelen sinyal radyo frekansıyla iletilir. Isı dedektörleri genellikle ısıyı algılamak için yerleşik termistörlere sahiptir. Karbon monoksit dedektörleri , gazı izlemek için entegre kimyasal, elektrokimyasal, opto-kimyasal veya biyomimetik hücreler kullanır. Duman dedektörleri, duman veya yanma partiküllerini tespit etmek için fotoelektrik veya iyonizasyon kullanır. Kombine dedektörler bir dizi algılama mekanizması kullanır.
Yangın alarm paneli flaşörleri veya sirenleri etkinleştirir, sprinkleri açar (veya dedektörle birlikte etkinleştirilebilir) veya yetkililere bir uyarı gönderirler. Yangın alarm sistemi adreslenebilirse, olayın kaynağı kontrol panelinde gösterilecektir. Ayrı katlardaki veya bağlantılı binalardaki kullanıcılar çeşitli şekillerde bildirilebilir: Gonglar ve hoparlör mesajları ile her departman için uygun eylemi önerir.